Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ποιοι ήταν οι Τρεις Ιεράρχες και γιατί τιμούμε τη μνήμη τους στις 30 Ιανουαρίου Πηγή: Ποιοι ήταν οι Τρεις Ιεράρχες και γιατί τιμούμε τη μνήμη τους στις 30 Ιανουαρίου

Ποιοι ήταν οι Τρεις Ιεράρχες και γιατί τιμούμε τη μνήμη τους στις 30 Ιανουαρίου
Στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζουν οι τρεις Ιεράρχες, προστάτες των Γραμμάτων και προς μεγάλη χαρά φοιτητών και μαθητών, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μένουν κλειστά για να τους τιμήσουν. Πέρα από τη μαθητική αργία όμως, ποιοι ήταν όμως οι τρεις Ιεράρχες και γιατί τους τιμούμε;
Οι Τρεις Ιεράρχες, ήταν ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός. Είχαν καθιερωθεί ως άγιοι και αρχικά γιορτάζονταν ο καθένας ξεχωριστά, αλλά από τα τέλη του 4ου αιώνα καθιερώθηκε και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.
Βασίλειος ο Μέγας
Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας, πάντα όμως υπό χριστιανικό πρίσμα.
Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Ονομάζεται και μελίρρητος, οτι δηλαδή η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην φιλανθρωπία με συσσίτια που έτρεφαν 7.000 ανθρώπους! Απέρριπτε τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων περί Θεού αλλά χρησιμοποιούσε τις εργαλειακές μεθόδους της φιλοσοφίας τους προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία. Στη ζωή του υπήρξε υπόδειγμα ασκητή ενώ δεν παρέλειπε να καταδικάζει εκείνους τους ιερείς που πλούτιζαν από την ιδιότητά τους. Ασκούσε σκληρή κριτική στους Αυτοκράτορες, και τελικά εξορίστηκε.
Γρηγόριος ο Θεολόγος
Ο Γρηγόριος Νανζιανζινός υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα και η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική ώστε ονομάστηκε «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ενώ ήταν οπαδός των γραμμάτων και επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Εκτός από εξαιρετικός θεολόγος όμως, υπήρξε και πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποίηματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.
Υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και του αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου