Σελίδες

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ιστοσελίδα για βραβείο από τα παιδιά της Κοζάνης

Ο ιστότοπος που δημιούργησαν μαθητές του6ου Γυμνασίου Κοζάνης πήρε το 1ο βραβείο σε πανελλήνιο εκπαιδευτικό διαγωνισμό και την διάκριση της... ηλεκτρονικής «σφραγίδας καλής πρακτικής στην εκπαίδευση» από το ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας του Καποδιστριακού πανεπιστημίου.

Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από τις καταλήψεις των μαθητών της περσινής σχολικής χρονιάς, με τη συνεργασία του εκλεγμένου 15μελούς και υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας φυσικής αγωγής, Σοφίας Καλαμάρα, προκειμένου οι μαθητές να μάθουν να εκφράζουν τις θέσεις τους δημιουργικά, να βρίσκουν διεξόδους στα προβλήματά τους που να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, όπου ζουν.

Έτσι ο ιστότοπος έγινε η φωνή των μαθητών της Κοζάνης για περίπου έξι μήνες και ο χώρος «συνάθροισης» ιδεών και δραστηριοτήτων που οι μαθητές οργάνωναν και υλοποιούσαν κατά ομάδες, με τη συμμετοχή πολιτών και μαθητών από άλλα σχολεία.

Το μότο των μαθητών «Ελάτε. Ζητάμε Αδέρφια στο Όνειρο» καλούσε κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει σε δραστηριότητες μέσα στην πόλη της Κοζάνης, από τις οποίες ευαισθητοποιούσε την κοινωνία γύρω από διάφορα ζητήματα. Οι 13 ομάδες (αγαπώ και προβάλω τον τόπο μου, αθλητισμός, βάση στο παιχνίδι, γαστριμαργική τέχνη, δημοσιογραφία, εικαστικά, ιστότοπος σε δράση, μετάφραση ιστοσελίδα, μουσική, ορχηστρική τέχνη, συγγραφή ? σκηνοθεσία, φωτογραφία, συντονιστική μαθητική ομάδα), όπου κατανέμονταν το σύνολο των μαθητών του 6ου Γυμνασίου, διοργάνωναν εκδηλώσεις εντός σχολείου, αλλά και σε κεντρικά σημεία της πόλης, επισκέψεις, χάπενιγκ, εργαστήρια κ.α.

Υλικό με εκατοντάδες φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα, επιμελούνταν οι ομάδες δημοσιογραφίας και φωτογραφίας, για το μαθητικό site, αποτυπώνοντας έτσι την προσπάθειά τους να σταθούν δημιουργικά σε περίοδο κρίσης.

«Ένας από τους βασικούς στόχους του εγχειρήματος ήταν να μάθουν τα παιδιά να διοργανώνουν ‘πολιτικά’ το κοινωνικό σύνολο, να μάθουν να αντιστρέφουν δημιουργικά το κλίμα της κρίσης. Αλλά επίσης να μάθουν ότι ο άθλος της προσωπικής υπέρβασης πρέπει να έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και στην πόλη. Η έννοια της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο είναι κάτι που λείπει από την εκπαίδευση και οφείλουμε να το επαναπροσδιορίσουμε» δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, Σοφία Καλαμάρα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου