Σελίδες

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί ένας μαθητής να επιλέξει ΕΠΑ.Λ – ΕΠΑ.Σ;



Οι δυνατότητες που υπάρχουν και οι επιλογές

Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Στην Δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση ανήκουν τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ) και οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ). ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ (ΕΠΑ.Λ)
• Η φοίτηση είναι τριετής (για εσπερινά είναι τετραετής).
• Με την αποφοίτηση χορηγείται ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ (ισότιμο με αυτό τουΓενικού Λυκείου) και ΠΤΥΧΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ειδικότητας επιπέδου 3.
• Στην Α’ τάξη εγγράφονται οι απόφοιτοι γυμνασίου.
-Στην Β’ τάξη εγγράφονται: α) οι προαχθέντες από την Α’ τάξη του ΕΠΑ.Λ. ή του Γενικού Λυκείου β) οι απόφοιτοι Γενικού λυκείου οι οποίοι παρακολουθούν μόνο μαθήματα τομέα - ειδικότητας και με την αποφοίτηση τους παίρνουν Πτυχίο ειδικότητας (καθώς έχουν ήδη λάβει Απολυτήριο από το ΓΕ.Λ.) γ) οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε διαφορετικό τομέα-ειδικότητα από αυτή που έχουν ήδη φοιτήσει, παρακολουθούν μόνο μαθήματα τομέα-ειδικότητας και με την αποφοίτηση τους παίρνουν Πτυχίο ειδικότητας (καθώς έχουν ήδη λάβει Απολυτήριο).



-Στην Γ’ τάξη εγγράφονται οι προαχθέντες από τη Β’ τάξη.
Οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα επαγγελματικών τομέων & ειδικοτήτων – γενικής παιδείας & ωφελιμότητας (εκτός των Αρχαίων Ελληνικών) και παράλληλα εκπαιδεύονται στα εργαστήρια τομέων και ειδικοτήτων.
• Οι τελειόφοιτοι αποκτούν Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3 και απολυτήριο (ισότιμο του Γενικού λυκείου) με ενδοσχολικές εξετάσεις και έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε: α) Ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις (ομάδα Α’) όπου εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, δύο γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας και εισάγονται σε Α.ΤΕΙ- Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές (Υπαξιωματικών).
Β) Πανελλαδικές εξετάσεις (ομάδα Β’) όπου εξετάζοντα σε έξι μαθήματα, τέσσερα γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας και εισάγονται σε όλες τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ- ΑΤΕΙ-Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές).
• Στην Α’ τάξη, οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα γενικής παιδείας και επιλέγουν μαθήματα προετοιμασίας. Στην Β’ τάξη, οι μαθητές επιλέγουν τον Τομέα που θέλουν να φοιτήσουν και στη Γ΄ τάξη την ειδικότητα του τομέα που επιθυμούν.




Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους τα ΕΠΑ.Λ είναι μια καλή επιλογή σπουδών για ένα μαθητή:
1. Θα αναπτύξει μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα των γενικών μαθημάτων και των μαθημάτων ειδικοτήτων, τις ιδιαίτερες ικανότητές του, τις προσωπικές πρωτοβουλίες, την δημιουργικότητά του και την κριτική σκέψη.
2. Θα γνωρίσει και θα διδαχτεί τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει συναφείς δεξιότητες. 
3. Μετά την τριετή φοίτηση στο ΕΠΑ.Λ., θα αποκτήσει ισότιμο και ισοδύναμο απολυτήριο τίτλο ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το ΓΕ.Λ. Θα αποκτήσει ισχυρό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου ΙΙΙ με τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα.
4. Θα μπορεί να εργαστεί στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ως τεχνικός, εργοδηγός ή υπάλληλος σε συναφή επαγγέλματα σύμφωνα με το πτυχίο ειδικότητάς του ή να ασκήσει ιδιωτικό έργο.
6. Θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του κατά προτεραιότητα στα Ι.Ε.Κ για την απόκτηση εξειδίκευσης σε σύγχρονες ειδικότητες.
7. Θα έχει την δυνατότητα όπως και οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.), να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΑΕΙ – Α.ΤΕΙ και στρατιωτικές –αστυνομικές σχολές και Αστυνομικές Σχολές μέσω πανελληνίων εξετάσεων σε μαθήματα που θα διδάσκεται στην τρίτη τάξη, που θα είναι τέσσερα(4) μαθήματα γενικής παιδείας και δύο(2) μαθήματα της ειδικότητάς του.
8. Θα έχει την επιπλέον επιλογή και δυνατότητα να εισαχθεί με ειδικό ποσοστό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Α.ΤΕΙ και στρατιωτικές σχολές και Αστυνομικές Σχολές Υπαξιωματικών μέσω ειδικών πανελληνίων εξετάσεων σε τέσσερα(4) μαθήματα (Μαθηματικά, Νέα Ελληνικά και δύο(2) μαθήματα της Ειδικότητάς του) που θα διδάσκεται στην τρίτη τάξη.
9. Με τις γενικές, επαγγελματικές και τεχνικές γνώσεις που θα αποκτήσει στο ΕΠΑ.Λ. θα μπορεί να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συναφών και όχι μόνο ανωτάτων σχολών με την ειδικότητα που απέκτησε στο ΕΠΑ.Λ. 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ (ΕΠΑ.Σ)
Η φοίτηση είναι διετής.
Στις ΕΠΑ.Σ μπορούν να εγγραφούν:
α) οι προαχθέντες από την Α’ τάξη ΕΠΑ.Λ ή Γενικού Λυκείου.
β) οι απόφοιτοι κάθε τύπου Λυκείου
• Οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα επαγγελματικών τομέων & ειδικοτήτων και παράλληλα εκπαιδεύονται στα εργαστήρια τομέων και ειδικοτήτων (25 διδακτικές ώρες την εβδομάδα).
•Με την αποφοίτηση χορηγείται ΠΤΥΧΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ επιπέδου 3 με ενδοσχολικές εξετάσεις που τους παρέχει την δυνατότητα να λάβουν άδειαασκήσεως επαγγέλματος και να ενταχθούν ΑΜΕΣΑ στην αγορά εργασίας ως εξειδικευμένοι τεχνικοί.
Όσοι από αυτούς επιθυμούν να συνεχίσουν την κατάρτιση τους μπορούν να εγγραφούν στα ΙΕΚ.
Στις ΕΠΑ.Σ λειτουργούν σύγχρονες ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και γι’ αυτό οι τελειόφοιτοι των ΕΠΑ.Σ έχουν πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ είναι κάθε ηλικίας και σε μεγάλο ποσοστό άνεργοι τελειόφοιτοι Ανωτέρων και Ανωτάτων σχολών.
Οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ του Δήμου Ηρακλείου ασκούνται εργαστηριακά στα σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια του 1ου και 2ου ΣΕΚ (Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου