Σελίδες

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η Ελλάδα μπορεί (Α): 11+1 τρόποι για να ξεφύγουμε από την κρίση - Η Ελλάδα μπορεί (Β): Μυαλά υπάρχουν


tvxs.gr / Η Ελλάδα μπορεί (A): 11+1 τρόποι για... από tvxorissinora
Υπάρχει μια χώρα που οι άνθρωποι της είναι άνθρωποι με φαντασία και γνώσεις. Με όπλο τους την επιμονή και το μεράκι καταφέρνουν να ξεπερνούν τις τρικλοποδιές που η ίδια τους βάζει και να μεταμορφώνουν τα όνειρα και την τρέλα τους, σε επιστημονικά επιτεύγματα και καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις. Όπως όλοι πλήττονται από την οικονομική κρίση, αλλα δεν φοβούνται…  και αυτό γιατί έχουν να προτάξουν  το παράδειγμα τους ως τρόπο αντιμετώπισης της.
Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα σας καλεί σε ένα δίωρο ταξίδι για να γνωρίσετε αυτή τη χώρα που φαντάζει τόσο μακρινή κι άγνωστη. Ταξιδέψτε μαζί μας στην Ελλάδα! Στην Ελλάδα που μπορεί!
Από τα διβάρια της λιμνοθάλασσας  του Μεσολογγίου στις πιο διάσημες κουζίνες. Το αυγοτάραχο Τρικαλινός, γνωρίζει την ελληνική παράδοση στα πέραντα του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο που ο Φεράν Αντριά, ο πιο διάσημος  σεφ, το κατατάσσει στα 30 πιο εκλεκτά και υγιεινά τρόφιμα του κόσμου!
Ο δαιμόνιος  Αντώνης Βεκρής,  διαβάζει ότι η μεξικάνικη τεκίλα παράγεται από κάκτους. Κάκτοι είναι και οι φραγκοσυκιές που φύονται παντού στο νησί του, την Αμοργό. Κλείνεται στο κουζινάκι του και δεν βγαίνει από εκεί μέχρι να φτιάξει την τεκίλα απ’το Αιγαίο!
Όταν το 2000 ο Γιάννης Τσούτσος, ως δήμαρχος Δομένικου, ενός μικρόυ χωριού λίγο έξω από τη Λάρισα, προτείνει στους συγχωριανούς του να φτιάξουν πούρα, εκείνοι τον αντιμετωπίζουν ως τρελό. Σήμερα τα πούρα Δομένικου θυμίζουν κάτι από Αβάνα.
Η Στέλλα Μπεζεργιάννη και η επιστημονική της ομάδα δεν ήταν σύμφωνοι  ποτέ με ένα από τα εθνικά μας σπορ… τη σπατάλη. Αποφασίζουν λοιπόν από το άχρηστο τηγανέλαιο, να παράξουν… πετρέλαιο!
Το να φορτίζουμε το κινητό μας από τα ρούχα μας και να ηλεκτροδοτούμε το σπίτι μας ανοίγοντας απλά την τέντα μας, δεν είναι εικόνα από ταινία επιστημονικης φαντασίας. Ο καθηγητής φυσικής του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης  και η ομάδα του παρουσιάζουν τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά που θα αλλάξουν τη ζωή μας.
Μυστικές συνταγές ομορφιάς και υγείας από την αρχαιότητα. Η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο σε γάλα γαϊδούρας για να διατηρήσει την ομορφιά της, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος τάιζε τον Βουκεφάλα ιπποφαές για να τον διατηρήσει υγιή. Σήμερα η καινοτόμος κτηνοτροφία και γεωργία διατηρούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο.
Το ταξίδι του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα στην «Ελλάδα που μπορεί» θα μεταδοθεί σε 2 μέρη. Το πρώτο την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου και το δεύτερο με περισσότερες ιστορίες επιτυχίας, στις 11 Ιανουαρίου, στις 22:00, από τη ΝΕΤ.
Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα αναζητά περισσότερα καλά νέα! Καλούμε επιστημονικές ομάδες, φορείς, επιχειρήσεις αλλά και μικρούς ήρωες της καθημερινότητας με καινοτόμες ιδέες και δράσεις να επικοινωνήσουν μαζί μας στο info@rwf.gr

Η Ελλάδα μπορεί
Α’Μέρος
11+1 τρόποι για να ξεφύγουμε από την κρίση
1.Ψάξτε στην παράδοση
Ζαφείρης Τρικαλινός
Βρισκόμαστε στο Διβάρι Πεταλάς. Διβάρι είναι οι εσοχές που κάνει η θάλασσα μέσα στην ξηρά και το φράζουν ούτως ώστε με τέχνες να μπαίνουν τα ψάρια και όταν πάνε να βγουν να πιάνονται σε παγίδες.
Παναγιώτης Λάγιος
Τα αφήνουμε 2-3 ώρες και κλείνουμε τις πόρτες, εκείνες εκεί. Μόλις σφραγίζουμε δεν έχει που να πάει το ψάρι κι έρχεται και χτυπάει μέσα στις πύρες. Κι ερχόμαστε και τα αλιεύουμε και τα βγάζουμε.
Ζαφείρης Τρικαλινός
Εγώ εδώ σχεδόν έχω μεγαλώσει. Εδώ δούλευε ο πατέρας μου, ήταν καραβοκύρης. Η οικογένειά μου έχει αναφορά από το 1856 και μάλιστα ασχολιόταν και με την θάλασσα και με τα διβάρια και εμπορευόταν αυτό το πολύτιμο χρυσάφι, το αυγοτάραχο.
Πριν από 15 χρονια, ο Ζαφείρης Τρικαλινός αποφάσισε να αξιοποιήσει την παράδοση της οικογένειας του  αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας του
Ζαφείρης Τρικαλινός
Οι αρχαίοι Έλληνες το τιμούσαν, στο Βυζάντιο επίσης. Υπάρχουν αναφορές και μάλιστα ο Παπαδιαμάντης αναφέρει στην φόνισσα ότι δωροδοκούσε τις κρατικές αρχές με αυγοτάραχο για να μην συλλάβουν τον γιο της.
Το αυγοτάραχο έχει μακριά ιστορία, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες είχε αποκτήσει κακή φήμη.
Ζαφείρης Τρικαλινός
Πριν από περίπου 10 χρόνια το αυγοτάραχο ήταν απαγορευμένη τροφή για την δίαιτα γιατί δεν υπήρχαν ψυγεία και δεν ήταν αλατισμένο, αποξηραμένο προϊόν.
Βασίλης Μανιφάβας
Επικρατούσε η άποψη ότι το αβγοτάραχο είναι ένα προϊόν απαγορευμένο για άτομα που έχουν υψηλή χοληστερόλη και έχουν ακόμη αυξημένη αρτηριακή πίεση. Παλαιά τουλάχιστον παραγόταν, παστωνόταν με πάρα πολύ αλάτι με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία.
Με την υιοθέτηση σύγχρονων τρόπων επεξεργασίας, το αλάτι μειώθηκε. Συγρόνως, ανατέθηκε σε ινστιτούτα να  ερευνήσουν την θρεπτική αξία και τις επιδράσεις του αυγοτάραχου στην υγεία.
Βασίλης Μανιφάβας
Η έρευνα από το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ απέδειξε ότι όχι μόνο μειώνει τη χοληστερίνη και τα γλυκερίδια, αλλά εμφανίζει και μία ισχυρή αντιθρομβωτική δράση.
Οι έρευνες παρουσιάστηκαν σε έγκυρα διεθνή περιοδικά. Παράληλα με άλλες ενέργειες για την εμπορική πρώθηση του, το αυγοτάραχο ταξιδεύει πλέον από το Μεσολλόγι σε πολυτελή καταστήματα και στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.
Ζαφείρης Τρικαλινός
Ο Feran Andrιa είναι από τους μεγαλύτερους σεφ του κόσμου αναφέρει ότι το αυγοτάραχο Τρικαλινός είναι στα καλύτερα 30 προϊόντα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Αντώνης Βεκρής
Στην Αμοργό από τον καιρό που γεννήθηκα θυμάμαι ότι όταν μας πονούσε ο λαιμός μας, μας έδινε η μάνα μου ένα ζεστό βραστάρι με ρακί, με ζάχαρη, με κανέλα και γαρύφαλλο. Στη συνέχεια αυτό που περίσσευε το βαζε σε ένα μπουκάλι, το θυμάμαι τώρα ολοζώντανα σαν όνειρο, και όταν έρχονταν κανένας τον κερνούσε με αυτό.
Ο Αντώνης Βεκρής κατάγεται και ζεί στην Αμοργό.  Πριν απο περίπου δέκα χρόνια, εμπνευστηκε και αυτός από την τοπική πάραδοση. Με βάση την συνταγή από το παλιό καλό ρόφημα της μαμάς, αποφάσισε να φτιάξει το γνωστό σήμερα ρακόμελο.
Αντώνης Βεκρής
Πήγα στο Γενικό Χημείο του Κράτους, ρώτησα και μου είπανε: «ή θα κάνεις ποτοποιία ή θα βρεις κάποιον ποτοποιό να στο φτιάχνει». Μετά από μια προσπάθεια ενός χρόνου να βρω ποτοποιό, πήγα στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και ότι βιβλίο υπήρχε για ποτά, για αποστάγματα το αγόρασα. Και τότες η κόρη μου πήγαινε στο πανεπιστήμιο και όταν πήγα με δυο τσάντες γεμάτες βιβλία μου λέει: «ρε πατέρα, τι είναι αυτά, έχεις πιο πολλά βιβλία εσύ από μένα;».
Αντώνης Βεκρής
Τους έλεγα στο χημείο μέσα ότι θα φτιάξω ένα ποτό που θα το πίνει όλη η Ελλάδα και μου λέγανε, επειδή με συμπαθούσανε κιόλας ότι: «κύριε Βεκρή, μην νομίζετε ότι επειδή είσαι ρομαντικός εσύ και αγαπάς το νησί σου, θα φτιάξετε ένα ποτό και θα πουλιέται σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουνε ποτά σε όλη την Ελλάδα που είναι 100 χρόνια και τα πίνουνε και τα δίνουνε μόνο εκεί». Και μου φέρνανε παράδειγμα το κίτρο της Νάξου, το κουμκουάτ της Κέρκυρας, εσύ μου λέει τι είσαι να το κάνεις; Εμένα μου τα λέγανε και είχα τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση που μπαίναν από το ένα αυτί, βγαίναν από το άλλο. Λέω όταν το βγάλω θα σας πω.
Αντώνης Βεκρής
Ξεκίνησα λοιπόν στο γραφείο, εδώ που ήμαστε, εδώ έχω ένα κουζινάκι. Πάντρευα, ισορροπούσα γεύσεις. Έβραζα μέλια, έβραζα βότανα, ανακάτευα, γέμιζα μπουκαλάκια. Διάβασα πολύ βοτανολογία και βιβλιογραφία των βοτάνων. Και επέλεξα να βάνω βότανα μέσα που φημιζότανε ότι διεγείρουν την ερωτική διάθεση και παράλληλα έβαλα και βότανα που έχουνε χωνευτικές ιδιότητες. Ήθελα να φτιάξω ένα ποτό που να είναι και ερωτικό. Έτσι και μάλιστα, κάνοντας πλάκα σε φίλους από την αρχή που το έβγαζα που τους έλεγα δοκιμάστε το και πείτε αποτελέσματα, μου έλεγαν πως έχω δίκιο.
Μετά από αρκετή προσπάθεια, το όνειρο του ρακόμελου είχε γίνει πραγματικότητα.
Αντώνης Βεκρής
Το 2004 συμμετείχα στην έκθεση Τροφίμων και Ποτών που γινόταν τότε και έτσι όπως είχα σκεφτεί, έτσι ονειρευτεί το προηγούμενο χρόνο που χα πάει στην έκθεση Τροφίμων και Ποτών έλεγα ότι του χρόνου θα μια εγώ εδώ με ένα περίπτερο και θα πρέπει η ουρά του κόσμου να ναι μέχρι εκεί πέρα να. . . Έτσι ακριβώς γινότανε. Εκατοντάδες κόσμος, είχαμε κλείσει το διάδρομο της έκθεσης, πατείς με πατώ  σε για να δοκιμάσουνε αυτό το αριστούργημα στην πρώτη έκθεση. Το ποτό μας πωλείται σε όλη την Ελλάδα. Από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο. Δεν υπάρχει μέρος της Ελλάδος που να μην πωλείται ο ποτό μας.
2.Βγάλτε νέες ιδέες
Γιάννης Τσούτσος
Ο τύπος καταρχήν του πούρου που κάναμε είναι ο τύπος του Ρομπούστο που κάνει ο συνεταιρισμός μας, μοιάζει με το κουβανέζικο το Cohiba, σε γεύση και άρωμα, απ’ ό,τι μας λένε τουλάχιστον οι γνώστες του πούρου, παράγουμε το «Κορώνα» το οποίο το παρομοιάζουν με το “Monte Christo”, το “Romeo & Juliette”, μ’ αυτούς τους τύπους των πούρων. Έχουμε και το “Grand Korona”, το λεγόμενο “Churchill”, που είναι πάρα πολύ, είναι το μεγαλύτερο που βγάζουμε.
Το χωρίο Δομένικο στη Θεσσαλία, είναι γνωστό απο ένα τραγικο ιστορικό γεγονός: είχε πέσει θύμα αποτρόπαιων εγλημάτων πολέμου από τα ιταλικά στρατεύματα, στη διάρκεια της κατοχής. Πολλά χρόνια αργότερα,το 2000,ο Γιάννης Τσουτσος, αγρότης το επάγγελμα, είχε μια τολμηρή ιδέα.
Γιάννης Τσούτσος
Ήμουν δήμαρχος του νεοσύστατου τότε δήμου Ποταμιάς και προχωρήσαμε στην αναδιάρθρωση της καπνοκαλλιέργειας. Η ιδέα προέκυψε από μία πληροφορία που είχαμε ότι ενδέχεται να καλλιεργηθούν σπόροι ποικιλίας κουβανέζικης στην Ελλάδα. Έγιναν δοκιμαστικά, πειραματική καλλιέργεια τρία χρόνια … Τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ θετικά. Ευδοκιμούσαν οι ποικιλίες επειδή επέτρεπε το μικροκλίμα της περιοχής μας την καλλιέργεια αυτή.
Οι εμπνευστές της ιδεάς ζήτησαν κρατική υποστήριξη, αλλα χωρίς αποτέλεσμα.  Αποφάσισαν να στηριχθουν στις δικες τους δυνάμεις.
Γιάννης Τσούτσος
Δεν στάθηκε δυνατόν να ευδοκιμήσει η συνεργασία. Ταξιδέψαμε στην Κούβα όπου είδα πως κατασκευάζεται ένα χειροποίητο πούρο, νοητά μεταφέραμε εδώ όσα είδαμε και τα κάναμε πράξη, επιστρέφοντας από την Κούβα ιδρύσαμε τον αγροτικό συνεταιρισμό, κατασκευάζοντας τα πρώτα ελληνικά, χειροποίητα πούρα.
Γιάννης Τσούτσος
Η κόλλα που χρησιμοποιείται είναι καθαρά φυτική, το βάζουμε στο καλούπι του, κλείνει το καλούπι αφού συμπληρωθεί, το κάθε καλούπι εδώ πέρα.Το φέρνουμε τώρα, το βάζουμε στη πρέσα για 20 λεπτά. Το αφήνουμε για 20 λεπτά για να πάρει τη φόρμα του. Τα πρώτα πούρα, να μεταφέρεις νοητά αυτά που είδες στην Κούβα, να το φέρεις εδώ να το κάνεις πράξη, χρειάστηκε πολλές εργατοώρες. Κάπου γελούσαμε από μόνοι μας με ην μεγάλη κούραση που ρίχναμε για να φτιάξουμε κάποια πούρα. Τα πρώτα 1200 κομμάτια τα βγάλαμε στην αγορά τον Απρίλιο του 2004, τα οποία απ’ τα τηλεφωνήματα που δεχόμασταν μας ενθάρρυναν, δε λέμε ότι είναι το τέλειο, δείγμα πούρου ήταν τότε. Αλλά σιγά-σιγά βελτιωθήκαμε και κάθε μέρα βελτιωνόμαστε.
Γιάννης Τσούτσος
Όπως βλέπετε χρειάζεται μεγάλη δεξιοτεχνία και είμαστε αυτοδίδακτοι σ’ αυτό. Η καλύτερη υπάλληλος βγάζει 150 χειροποίητα πούρα την ημέρα. Και να σκεφτείτε ότι στην Κούβα που επισκεφτήκαμε υπάρχει σχολή πενταετούς διάρκειας για εκπαίδευση κατασκευής χειροποίητου πούρου.
Γιάννης Τσούτσος
Εκείνο όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν μείναμε στην καλλιέργεια. Κάναμε  καθετοποίηση της παραγωγής, δηλαδή από το χωράφι στο ράφι και αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα που κάναμε. Οτιδήποτε καλλιεργήσεις αν δεν το οργανώσεις, αν δεν καθετοποιήσεις την παραγωγή, δηλαδή τυποποίηση, εμπορία, συσκευασία, όλο αυτό που λέμε διάθεση, είναι χαμένος κόπος.
3.Οι καλές ιδέες δεν αρκούν
Αντώνης Βεκρής
Η διαδικασία παραγωγής του ρακόμελου είναι παραδοσιακά, όπως κάναμε στο σπίτι μας που βράζαμε στην κατσαρόλα τα βότανα και ψήναμε σε άλλη κατσαρόλα το μέλι το ίδιο ακριβώς κάνουμε και εδώ και μετά με μία τεχνική που είναι μυστική τα αναμειγνύουμε και παρασκευάζουμε το ποτό. Το δικό μας το Αμόργινο, ρακόμελο, το οποίο λόγω της εξαιρετικής ποιότητας που έχει, όσο και να πιεις δε σε πονάει το κεφάλι. Βάζουμε μέλι, άλφα επιλογής, θυμαρίσιο και ανθέων. Τα βότανα που βάζουμε, στην ποτοποιία όλα που βάζουμε μέσα είναι εσάνς, δηλαδή είναι γεύσεις χημικές και αρώματα. Στα ποτά μας δεν έχει τέτοια πράγματα είναι όλα φυσιολογικά.
Ζαφείρης Τρικαλινός
Πριν από λίγα χρόνια, όχι πολλά το αβγοτάραχο έβγαινε στο εμπόριο έτσι όπως το βλέπετε. Αυτό σαν προϊόν μπορεί να είναι καλό αλλά δεν ταξιδεύει. Δεν μπορεί να ταξιδέψει και έπρεπε να φτιάξουμε τη μάρκα μας. Καθίσαμε με τους ανθρώπους που δουλεύουν στην εταιρεία σκεφτήκαμε, βρήκαν κι ωραίο και ευφάνταστο γραφίστα και κάνανε αυτή την υπέροχη συσκευασία, η οποία πήρε και παγκόσμιο βραβείο. Κάναμε πρώτη φορά στην Ελλάδα το τριμμένο αυγοτάραχο. Το είδαμε από τους Ιταλούς, αλλά εμείς το φτιάξαμε καλύτερο γιατί οι Ιταλοί το κάνουν κι από τόνο. Εμείς το κάνουμε μόνο από μποτάργκα. Πήραμε το αλάτι αυτό που βγάζει η λιμνοθάλασσα και το οποίο είναι υπέροχο το βάλαμε σε μία μπιζουτιέρα και το ταξιδέψαμε.
Γιάννης Τσούτσος
Το συνεταιρίζεσθαι, τουλάχιστον στην περιοχή μας, για να μην πω στην χώρα μας, είναι φοβερά δύσκολο πράγμα. Υπήρχαν κακές εμπειρίες, υπήρχαν χίλια δύο πράγματα. Θέλω να πιστεύω όμως ότι νέοι άνθρωποι και οι άνθρωποι που βλέπουν μπροστά τα ξεπερνάνε αυτά, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον και προχωρεί. Η ιδέα γίνεται πράξη.
Οι καλές ιδέες είναι απαραίτητες, αλλά  δεν ειναι αρκετές. Χρειάζεται να προωθηθούν σωστά, με συστηματική δουλειά και μοντερνες μεθοδους.
Αντώνης Βεκρής
Λοιπόν, αφού είχε τόσο μεγάλη επιτυχία το ρακόμελο, στη συνέχεια δημιουργήσαμε το ποτό Ψημένη.. μεγάλη επιτυχία στο νησί μας και από κει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από κει όμως μου ήρθε η ιδέα, εφόσον είναι πάρα πολύ καλό συστατικό, το καλύτερο συστατικό για ποτά το ρακί, γιατί να μην κάνω και άλλα ποτά. Σκέφτηκα λοιπόν και δημιούργησα άλλα 4 ποτά.
Ζαφείρης Τρικαλινός
Από κει και πέρα άνοιξαν οι ορίζοντες. Είναι ένα προϊόν που αποτελεί τη ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων προς τα έξω. Υπάρχουν και σε άλλες χώρες αυγοτάραχο, βγάζει η Ιταλία, βγάζει η Τουρκία, βγάζει η Αίγυπτος, βγάζει η Ισπανία. Ε, το δικό μας θεωρείται από τις καλύτερες μποτάργκες στον κόσμο.
Αντώνης Βεκρής
Το 2007 πήγαμε στην παγκόσμια έκθεση στην Ανούγκα, η οποία είναι η μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου τροφίμων και ποτών και από κει βρήκαμε και χοντρέμπορους στη Γερμανία που κάνουμε εξαγωγή. Φέτος τον Απρίλιο πήγαμε στην Αμερική σε μία έκθεση, στην έκθεση Ερμής όπου κατά δήλωση ας πούμε όλων των παρευρισκόντων κλέψαμε την παράσταση. Και παράλληλα εξάγουμε Γαλλία, Αυστρία και Γερμανία.
4.Μην πετάξετε τίποτα
Στέλλα Μπεζεργιάννη
Το τυχερό με εμάς είναι ότι αγαπάμε πολύ τα τηγανητά. Σαν αποτέλεσμα αυτό έχει ότι έχουμε και μεγάλη κατανάλωση τηγανελαίων άρα και μεγάλη ποσότητα χρησιμοποιημένων τηγανελαίων , που βέβαια για μας είναι η πρώτη και χρήσιμη ύλη. Στην Ελλάδα σύμφωνα με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις μπορούν να συλλεχθούν γύρω στους 300.000 τόνους τηγανέλαιο είτε από εστιατόρια είτε από νοικοκυριά.
Η επιστημονικη ομάδα στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στη Θεσσαλονίκη, δεν ήταν σύμφωνη με ένα από τα εθνικά μας σπορ, τη σπατάλη.  Αποφάσισε απο τα τηγανέλαια να βγάλει …πετρέλαιο.
Στέλλα Μπεζεργιάννη
Αυτό που συνήθως κάνουμε όπως οι περισσότεροι είναι να πετάμε το τηγανέλαιο μετά τη χρήση μετά το τηγάνισμα, από το τηγάνι, από το ταψί μας κατευθείαν στο νεροχύτη. Αυτό έχει μεγάλο οικολογικό πρόβλημα γιατί μπορεί από ένα λίτρο τηγανελαίου να μολυνθούν μέχρι κι ένα εκατομμύριο λίτρα νερού. Αυτή η ποσότητα του ενός εκατομμυρίου λίτρου νερού είναι η ποσότητα που καταναλώνει ένας άνθρωπος κατά μέσο όρο για 14 χρόνια. Άρα μόνο και μόνο με ένα λίτρο τηγανελαίου μπορούμε να φέρουμε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή.
Το τηγανέλαιο περιέχει  λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν μία εξαιρετική πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα.
Στέλλα Μπεζεργιάννη
Στο πρώτο μπουκαλάκι φαίνεται η πρώτη μας ύλη που είναι  οικιακό τηγανέλαιο για αυτό και είναι τόσο διαυγέστατο. Αυτό λοιπόν το τηγανέλαιο εμείς μπορούμε να το πάρουμε και να το μετατρέψουμε σε αυτό το νέο ντίζελ 2ης γενιάς, παραφυνικό ντίζελ, το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη, έχει πάρα πολύ φιλικές ιδιότητες ως προς τον κινητήρα, είναι σταθερό, δεν οξειδώνεται, είναι όπως βλέπετε σαν νεράκι.
Όταν η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να ασχοληθεί με το τηγανέλαιο , είχε ξεκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο μια συζήτηση για το αν τα σιτηρά πρέπει να χρησημιποποιυνται για βιοκαύσιμα, την στιγμή που υπάρχει πείνα στον πλανήτη. Οι ερευνητές της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να δωσουν την δική τους απάντηση.
Στέλλα Μπεζεργιάννη
Οπότε σκεφτήκαμε ότι δεν πρέπει οπωσδήποτε να ασχοληθούμε με κάτι που δεν είναι αειφόρο και δεν είναι και ανθρώπινο. Για το λόγο αυτό στραφήκαμε σε κάτι που το πετάμε ώστε να μην εξαρτιόμαστε από εκτάσεις από ενεργειακές καλλιέργειες που θα μπορούσαν να αποδοθούν για την παραγωγή τροφής. Και στραφήκαμε στην εύκολη λύση να αναζητούμε από ταβέρνες της γειτονιάς μας και από εστιατόρια και από σπίτια μας τηγανέλαιο, ώστε να το εξετάσουμε με πολύ πιο εύκολο τρόπο.
Το επόμενο βήμα ήταν μια μονάδα παραγωγής, μέσα στο κέντρο ερευνών.
Θανάσης Δημητριάδης
Η μονάδα είναι συνεχούς λειτουργίας, λειτουργεί όλο το 24ωρο, δεν σταματάει καθόλου  και επίσης έχουμε ένα σύστημα συναργερμού , το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον κεντρικό υπολογιστή και  αν γίνει κάτι μας παίρνει αυτόματα τηλέφωνο οπότε μπορούμε μέσα από τον υπολογιστή και το ίντερνετ να τη χειριστούμε κι από το σπίτι.
Στέλλα Μπεζεργιάννη
Η καινοτομία στηρίζεται στο γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε 100% τηγανέλαιο για να μετατραπεί σε ντίζελ.Πρόσφατα είχαμε την ευτυχία να πάρουμε το δεύτερο βραβείο καινοτομίας σε ένα μεγάλο πανελλήνιο διαγωνισμό που οργάνωσε η Eurobank μαζί με το σύνδεσμο Ελλήνων βιομηχάνων. Ήταν πολλές οι υποψηφιότητες για το διαγωνισμό αυτό γύρω στις 400 αν θυμάμαι καλά, οπότε η διάκριση να πάρουμε το δεύτερο βραβείο καινοτομίας ήταν εξαιρετικά μεγάλη
Γιώργος Μελετίδης
Το προϊόν το συλλέγουμε και το αποθηκεύουμε στα βαρέλια. Το τελικό προϊόν, το βιοντίζελ δηλαδή, θα χρησιμοποιηθεί μέσα στο 2012 για να κινήσει ένα απορριμματοφόρο του δήμου Θεσσαλονίκης , το οποίο θα γίνει στα πλαίσια του έγου Life.
Στέλλα Μπεζεργιάννη
Σε προσωπικό επίπεδο, για μένα, το γεγονός ότι μπορούμε να παράγουμε ενέργεια από μία πηγή η οποία είναι άχρηστη, αυτό το αλτρουιστικό που κρύβει μέσα της αυτή η τεχνολογία, ήταν και το πραγματικό κίνητρο. Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς που ζούμε, η ποσότητα του τηγανελαίου που υπάρχει στη χώρα μας είναι ικανή να καλύψει το 10% των αναγκών μας σε ντίζελ, το οποίο είναι μεγάλο ποσοστό και μάλιστα όταν προέρχεται από υπολειμματική πρώτη ύλη.
Από την οποία υπολειμματική πρώτη ύλη δεν πάει χαμένο τίποτα.
Στέλλα Μπεζεργιάννη
Η αποδοτικότητα της διεργασίας μας είναι πάνω από 90%, αγγίζει το 92%. Ηλαδή τι σημαίνει αυτό; Ξεκινάμε από 100λίτρα παραδείγματος χάρη τηγανελαίου, και παίρνουμε σαν τελικό προϊόν 92 λίτρα από αυτό το νέο ντίζελ. Το υπόλοιπο ωστόσο δεν είναι κάτι άχρηστο. Είναι ένα λίγο βαρύτερο προϊόν το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ένα βιομαζούτ, δηλαδή ένα λίγο πιο βαρύ καύσιμο για βιομηχανική κρίση.
5.Θέλει δουλειά πολλή
Αυτή εδώ η διαφήμιση, όπου διπλώνονται οι ηλεκτρονικές συσκευές, μοιάζει επιτημονικής φαντασίας. Αλλά μερικοί ερευνητές στο τμημα Φυσικής, στο Αριτοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απέδειξαν ότι δεν είμαστε τόσο μακριά. Χρησημοποιώντας νανοτεχνολογία, ανακαλύψαν μια επαναστατική μέθοδο δημιουργίας ευλύγιστων επιφανειών και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Φωτοβολταικά συστήματα που διπλώνουν- και όχι μόνο.
Στέργιος Λογοθετίδης
Μπήκαμε σε μια καινούρια εποχή με νέες εφαρμογές. Πρώτη είναι τα φωτοβολταικά στοιχεία. Αλλά υπάρχουν κι άλλες όπως είναι οι οθόνες. Είναι τα κινητά μας, είναι το i-pod και το  i-phone, η Samsung στα καινούργια όλα αυτά τα κινητά, χρησιμοποιεί εύκαμπτες επιφάνειες, εύκαμπτες οθόνες. Κυκλοφορούν πλέον οθόνες εύκαμπτες για τους υπολογιστές μας.
Αργύρης Λασκαράκης
Στο χώρο στον οποίο βρισκόμαστε τώρα έχουμε καταστήσει ένα σύστημα εκτύπωσης οργανικών φωτοβολταικων. Η τεχνολογία εκτύπωσης των οργανικών φωτοβολταικών είναι μια απλή διαδικασία και είναι ανάλογη με τη διαδικασία που ακολουθείται για την εκτύπωση των εφημερίδων για παράδειγμα οι οποίες τυπώνονται σε ρολά.
Τα φωτοβολταικά αυτά ειναι σαν ζελατίνες. Στοιχίζουν φθηνά, είναι ευχρηστα  και μπορούν να καλύψουν  τεράστιες επιφάνειες.
Στέργιος Λογοθετίδης
Φανταστείτε ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 60.000.000 τετραγωνικά μέτρα τέντες. Πολλές από αυτές δεν ξέρω αν είναι το 20%, το 30% συνήθως τις μαζεύουμε, δεν τις αφήνουμε όλο το χρόνο, και ιδίως δουλεύουνε από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Οι πιο πολλές από αυτές θα μπορούσαν να γίνουν με αντίστοιχα φωτοβολταικά τα οποία μαζεύουν. Ξεκινώντας από την παραλία, όπου μπορούμε να κάνουμε χρήση το καλοκαίρι και πηγαίνοντας στα σπίτια μας, κυρίως στα εξοχικά σπίτια, και μάλιστα να μαζεύουμε την τέντα και τη μεταφέρουμε κάπου αλλού.
Ο κάθε άνθρωπος και η κάθε κοινότητα γίνονται περισσότερο αυτάρκεις σε ενέργεια, φθηνή απο τον ήλιο.
Αργύρης Λασκαράκης
Πιο συγκεκριμένα εδώ βλέπουμε ένα γιλέκο τροχονόμου, το οποίο έχει ενσωματωμένα στο πίσω μέρος του δύο εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν γα την φόρτιση κάποιων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών του τροχονόμου.
Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες.
Στέργιος Λογοθετίδης
Σημαίνει αυτό ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες οθόνες  και οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε έναν ολόκληρο τοίχο, να τις μαζεύουμε τις οθόνες, να καλύψει ολόκληρα κτήρια πολυκατοικίες.
Αργύρης Λασκαράκης
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να είμαστε ενεργειακά αυτόνομοι τόσο εμείς όσο και τα σπίτια μας και θα μπορούμε να απεξαρτηθούμε από αυτές τις συμβατικές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας. Ένα άλλο πλεονέκτημα των οργανικών φωτοβολταικών είναι ότι να είναι και διάφανοι, δηλαδή τα τζάμια τα οποία έχουμε σπίτι μας να μην είναι απλά προστατευτικά συστήματα αλλά μπορούν να παράγουν ενέργεια για το σπίτι μας.
Ήταν μια προσπάθεια χρόνων.
Στέργιος Λογοθετίδης
Πρώτα από όλα είναι πολύ δουλειά πολλών χρόνων. Δεν είναι θέμα μιας χρονιάς, δύο χρόνων. Στην πραγματικότητα είναι η συνέχεια τουλάχιστον 20 χρόνων.
Αργύρης Λασκαράκης
Στα μίτινγκς που κάνουμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας, κι αυτοί λένε πώς γίνεται ένα πανεπιστήμιο στην Ελλάδα να καταφέρνει να συντονίσει τόσο επιτυχημένα τέτοια μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό γίνεται με σκληρή και συντονισμένη δουλειά.
6.Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει!
Σπύρος Οικονόμου
Το χρησιμοποιούσε η βασίλισσα Κλεοπάτρα, μετέφερε 500 γαϊδούρια όπου πήγαινε για να κάνει το μπάνιο της και όλα τα σχετικά. Ε και οι πιο παλιοί που το χρησιμοποιούσαν στα μωρά για τον κοκίτη, για κάποιες αρρώστιες που θεωρούσαν ότι μπορούσαν να κάνει καλό. Και όταν οι γυναίκες δεν είχαν γάλα έδιναν από αυτό στα παιδιά.
Ο Σπύρος Οικονομου έφτιαξε κοντά στην Επίδαυρο μια φαρμα για την παραγωγή γαιδουρινού γάλατος- θεωρείται εφάμιλλο του μητρικού και έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Σπύρος Οικονόμου
Ξεκινήσαμε με μια εφημερίδα που είχε ένα άρθρο γύρω από το γάλα της γαϊδούρας. Ψάξαμε το Internet, είδαμε ότι δεν υπήρχε φάρμα, αργότερα αφού λέμε ότι δεν υπάρχει, λέω ότι δεν υπάρχει φάρμα ας το πούμε, θα υπάρχει αγορά. Πήρα τις γαϊδούρες, ξεκίνησα να έχω έναν αριθμό ικανοποιητικό, που να μπορεί να προσφέρει κάποια ποσότητα γάλακτος και μετά να ξεκινήσω για την αγορά.
Πολλοί αγρότες ψάχνουν εναλλακτικές καλλιέργειες. Από την Επίδαυρο, οπου βρίσκεται η φάρμα με τα γαιδουράκια,βρεθήκαμε στην Αταλάντη όπου ένας αγρότης καλλιεργει …ιπποφαές.
Γιάννης Σάρρος
Είναι ένα φυτό το οποίο αποτελούσε μέρος της διατροφής των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως και παράλληλα χρησιμοποιούνταν και για το ιππικό. Από κει βέβαια υπάρχει, έχει βγει κι η ονομασία ιπποφαές,  από το ίππος και το φάος, ο ίππος το άλογο και το φάος είναι το φωτεινό, το λαμπερό από το τρίχωμα του αλόγου. Κάπου ο Μέγας Αλέξανδρος θεώρησε ότι αποτελεί μία βασική τροφή για τους στρατιώτες του για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις κακουχίες και παράλληλα να επουλώνουν κάποιες πληγές από τις μάχες και τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο.
Το ιπποφάες θεωρείται μια από τις πιο θρεπτικές  τροφές.
Γιάννης Σάρρος
Υπάρχουνε πάρα πολλές βιταμίνες, υπάρχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, περίπου 30 φορές πάνω από το πορτοκάλι, αλλά έχει όμως και αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες συμβάλλουν σε ένα πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Σπύρος Οικονόμου
Έχω 25 γαϊδούρες, μάνες και ένα αρσενικό. Έχουν γεννήσει 15 και εδώ τρώνε χορτάρια, τριφύλλι, σανό, καλαμπόκι, κλαρί από τις ελιές. ,Οτιδήποτε, οτιδήποτε το τρώνε, δεν έχουν πρόβλημα ας πούμε. Η γαϊδούρα έχει γάλα ένα χρόνο, δύο μήνες πριν γεννήσει. .. Η εγκυμοσύνη διαρκεί 12 μήνες. Εάν για οποιοδήποτε λόγο χάσει το μικρό κόβει το γάλα.
7.Να έχετε γαϊδουρινή υπομονή
Δεν αποτελεί έκπληξη  ότι οι νέες προσπάθειες αντιμετώπισαν την οκνηρια της δημοσιας διοικησης  και της γραφειοκρατίας.
Σπύρος Οικονόμου
Γραφειοκρατικά είχε μία ταλαιπωρία στο θέμα της Εφορίας που δεν είχε α, δεν ξέρανε καν τι πρέπει να γράψουν, .. και το γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει εντάξει το γάλα στο, στα γάλατα.
Αφού το υπουργείο δεν είχε εντάξει το γαιδουρινο γάλα στα γάλατα, δεν μπορούσε φυσικά να δοθεί και άδεια εξαγωγής.
Σπύρος Οικονόμου
Συζητώντας με το εξωτερικό για να δώσουμε το γάλα, λέει «χαρτί από το Υπουργείο ότι υπάρχει στα γάλατα». Το αποτέλεσμα, δεν υπάρχει στα γάλατα και παλεύουμε τώρα να φτιάξουμε αυτά τα χαρτιά.
Ζαφείρης Τρικαλινός
Όταν εγώ άνοιξα το συσκευαστήριο μου εδώ, δεν είχα ρεύμα και κάποια στιγμή ήθελαν να με επισκεφτούν 15 ευρωβουλευτές. Στέλνω ένα φαξ στη ΔΕΗ και λέω εντάξει θα τους υποδεχθώ με κεριά. Κι αμέσως μου βάλανε ρεύμα. Δηλαδή είναι αδιανόητο να κάνεις μια επιχείρηση, να δίνεις τόσα χρήματα και να περιμένεις να σου βάλουν ρεύμα. Ή να βγάλεις 15 άδειες.
Όταν είσαι στην Ελλάδα-και όχι στη Κούβα- έχεις πρόβλημα αν παράγεις πούρα.
Γιάννης Τσούτσος
Έχουμε προτάσεις συνεργασίας για εξαγωγές εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά όπως προανέφερα επειδή δεν είχαμε την οριστική άδεια που δεν προβλεπόταν τουλάχιστον στον Εθνικό Τελωνιακό Κώδικα για μονάδα όπως είμαστε εμείς, με  την τροπολογία που πέρασε στη Βουλή πρόσφατα διευθετήθηκε και αυτή η εκκρεμότητα και νομίζω ότι θα πάμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι είμαστε.
Αντώνης Βεκρής
Η δικιά μου συμβουλή είναι να μην περιμένει τίποτα από το κράτος. Ο κάθε επιχειρηματίας. Είναι να κοιτάζει να δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα, να παράγει προϊόντα που να ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, ας είναι λίγο πιο ακριβά, δεν πειράζει, καλά προϊόντα, ο κόσμος το εκτιμάει το καλό και  πιστεύω ότι αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας.
8.Αν σας πουν τρελό, τότε είστε σε καλό δρόμο
Αντώνης Βεκρής
Πρέπει να σας πω ότι όλα που έχω κάνει, η πρώτη αντίδραση των δικών μου, ακόμη και της οικογένειας μου είναι να, δηλαδή όταν μου ήρθε στο μυαλό να κάμω το ποτό έλεγε η γυναίκα μου στα παιδιά μου: «τρελάθηκε ο πατέρας σας: τι πάει να κάνει;».
Γιάννης Τσούτσος
Όχι απλώς τρελό. Γραφικό, ουτοπιστή, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Αλλά εντάξει με υπομονή και επιμονή και έχοντας συμπαραστάτες και τα μέλη του συνεταιρισμού, τους ανθρώπους προχωρούμε όλα αυτά τα χρόνια μαζί.
Τώρα ο Αντώνης Βεκρής έχει  βάλει σε εφαρμογή μια ακόμη…τρελλή ιδέα.
Αντώνης Βεκρής
Διάβαζα ότι το ποτό τεκίλα βγαίνει από κάκτους που υπάρχουν στο Μεξικό, ένας κάκτος, αγράβι τον λένε, πως παίρνουνε την καρδιά του κάκτου, την πελεχούν, την κάνουν, την δείχνουν και φτιάχνουν το ποτό τεκίλα. Βλέποντας λοιπόν τις φραγκοσυκιές που ναι γεμάτο το νησί μας σκέφτηκα να δοκιμάσω να δω αν μπορώ να κάνω ποτό από τα φραγκόσυκα. Κάκτος δεν είναι η τεκίλα, ε θα φτιάξω και εγώ την αμοργινή τεκίλα.
Πήγαμε μαζέψαμε φραγκόσυκα και μετά από πολύμηνη διαδικασία, είχα πάρει  έναν μικρό αποστακτήρα δοκιμαστικό, … η πλάκα όμως είναι ότι αυτοί που το δοκιμάζανε μου λένε ότι έχει τη γεύση της τεκίλας. Αλλά είναι πιο αριστούργημα. Γιατί φυσικά τα φραγκόσυκα, ούτε λιπάσματα τους βάζουμε, ούτε ραντίσματα, ούτε τίποτα, είναι το πιο γνήσιο φρούτο, άγριο φρούτο της Αμοργού.
Και τώρα είμαστε στη διαδικασία, πήρα την άδεια από το Χημείο, κανονικά όλα έτοιμα, τώρα όμως πρέπει να κάνουμε αποσταγματοποιία, πρέπει να κάνω νέα επένδυση, γιατί και πρέπει να γίνει στην Αμοργό και είμαι έτοιμος εφέτος να το κάνω, γιατί έχω και μεγάλη μανία διότι όλοι μου λένε ότι αυτό το ποτό πρέπει να βγει στην αγορά θα κάνει θαύματα.
9.Υπάρχουν και καλά νέα
Στέλλα Μπεζεργιάννη
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι εικόνες που βλέπουμε για την Ελλάδα είναι αρκετά αποκαρδιωτικές με τις αντιδράσεις τις δικαιολογημένες του κόσμου. Όλα αυτά τα αποτελέσματα της κρίσης. Υπάρχουν όμως κάποια διαμάντια, τα οποία δεν τα ξέρει ο πολύς ο κόσμος κι αξίζει να τα δει κανείς.  Όπως είναι αυτό εδώ μέσα το ΕΚΕΤΑ. Η προσωπική μου η εμπειρία, στην προσπάθεια μου να γυρίσω στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια στο εξωτερικό, έκανα κάποιες επαφές εδώ μέσα στο ΕΚΕΤΑ. Όταν είδα τις υποδομές, δεν πίστευα ότι η χώρα μας είχε τέτοιου είδους υποδομές.
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης είναι ένα από τα καλά νέα που δεν γίνονται γνωστά στην Ελλάδα.
Στέλλα Μπεζεργιάννη
Πραγματικά δεν το πίστεψα, όταν μου έκαναν ένα τουρ τότε και μένα για πρώτη φορά το 2004. Οπότε για μένα το θεωρώ ότι είμαι πάρα πολύ τυχερή, μπορώ και βρίσκομαι σε έναν τέτοιο οργανισμό που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα ερευνητικό κέντρο της Ευρώπης.
Θανάσης Κωνσταντόπουλος
Η αποστολή του ΕΚΕΤΑ είναι να κάνει εφαρμοσμένη και βασική έρευνα σε τομείς τεχνολογικούς, αιχμής, καθώς επίσης να παράγει πρωτότυπα προϊόντα τεχνολογικά, έτσι ώστε να μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και της Ευρώπης.
Ανάλογα κέντρα υπάρχουν και σε άλλες πόλεις της χώρας, στην Αθήνα, στην Κρήτη και την Πάτρα.  Οπως και τα ομοειδή του, το Εθνικο Κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει να επιδειξει μια σειρά από διεθνείς επιτυχίες-επίσης  άγνωστες στο ελληνικο κοινο.
Θανάσης Κωνσταντόπουλος
Εδώ βλέπουμε μία μακέτα ενός εργοστασίου ηλιακών καυσίμων. Στο κέντρο έχουμε ένα πύργο μέσα στον οποίο υπάρχει ο ειδικός αντιδραστήρας HydroSol , που έχουμε αναπτύξει και γύρω- γύρω από αυτόν τον πύργο υπάρχει ένα πεδίο με καθρέφτες όπως λέγονται ηλιοστάτες. Η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται ερευνητικά, από το 2001 είναι δικιά μας η σύλληψη. Έχει πάρει το βραβείο Decart, το βραβείο Καρτέσιου το 2006, το βραβείο της Export στην Ιαπωνία το 2005, το βραβείο της Διεθνούς Συνεργασίας για την Οικονομία του Υδρογόνου το 2007 και πολύ πρόσφατα, πέρυσι την επιχορήγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, τη λεγόμενη Advanced Grand επιχορήγηση.
Θανάσης Τσιούτρας
Μία ακόμα πολύ σημαντική τεχνολογία στο ΕΚΕΤΑ είναι η τεχνολογία δέσμευσης ή απορρόφησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, από το ηλεκτρικό δίκτυο και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Εδώ μπορείτε να δείτε σε ένα μετρητή, σε ένα κανονικό κτίριο χωρίς πλακίδια, το πόσο μπορεί να ανέβει η στάθμη και σε ένα κτίριο με πλακίδια δέσμευσης ακτινοβολίας τη μείωση που είναι περίπου 4 με 5 φορές
Θανάσης Κωνσταντόπουλος
Στην Ελλάδα δηλαδή υπάρχουν ερευνητικές ομάδες που τις ονομάζουμε «Νησίδες Αριστείες», οι οποίες είναι διεθνώς καταξιωμένες, έχουν έργο που αναγνωρίζεται από πολλούς και απλώς συμβαίνει να υπάρχει και μια μεγάλη θάλασσα μετριότητας, η οποία πολλές φορές θαμπώνει ή θολώνει το περιβάλλον γύρω από τις «Νησίδες Αριστείες».
Θανάσης Τσιούτρας
Μία ακόμα τεχνολογία στο ΕΚΕΤΑ στο Ινστιτούτο Μεταφορών είναι οι προσομοιωτές οδήγησης, όπου τους χρησιμοποιούμε για έρευνα πολλών οδηγών στις ίδιες συνθήκες και ειδικά ατόμων υπό την επήρεια ουσιών και αλκοόλ. Οι προσομοιωτές βέβαια χρησιμοποιούνται και για εκπαίδευση οδηγών αρχαρίων και υπαρχόντων. Μπορούμε να προσομοιώσουμε χιόνι, βροχή, ομίχλη, πάγο. Όλες τις καιρικές και κυκλοφοριακές συνθήκες με απόλυτη ασφάλεια
Θανάσης Τσιούτρας
Στο ΕΚΕΤΑ αναπτύσσεται ένας απ’ τους πλέον σύγχρονους προσομοιωτές μοτοσυκλέτας,παγκοσμίως και αναπτύσσεται και σε λίγο καιρό θα μπορεί να βγει στην παραγωγή και για την εκπαίδευση οδηγών δικύκλων, αλλά όχι μόνο αυτό.
Θανάσης Κωνσταντόπουλος
Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα άλλο μέρος στον κόσμο να είναι τόσο προχωρημένο όπως το ΕΚΕΤΑ σ’ αυτήν την τεχνολογία και είναι μία από τις τεχνολογίες που πιστεύουμε ότι ταιριάζει πάρα πολύ στη χώρα μας που έχει τεράστια ηλιοφάνεια. Είναι σκάνδαλο ότι αυτήν τη στιγμή δεν αποτελεί ήδη χώρα ηγέτη στην τεχνολογία, σε όλες τις ηλιακές τεχνολογίες.
10.Να κοιτάξουμε μπροστά
Γιάννης Σάρρος
Πολλοί μας λένε ότι η γεωργία θα αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σίγουρα παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Αλλά όμως πια γεωργία, για ποια γεωργία συζητάμε σήμερα; Για την γεωργία αυτών των επιδοτήσεων που γνωρίζαμε μέχρι χτες και στηρίζεται η ελληνική οικονομία ή για αυτά που προανέφερα πριν, ότι είμαστε ελλειμματικοί σε πάρα πολλά προϊόντα, διότι δεν τα παράγουμε εδώ στην χώρα μας. Και ο λόγος που δεν τα παράγουμε είναι ότι έχουμε μείνει στις παραδοσιακές δομές και λογικές και ενώ ο χρόνος τρέχει κάποιοι άλλοι οργανώνονται καλύτερα κει μέσα από τα δίκτυα που έχουνε φτιάξει καταφέρνουν να έρχεται το προϊόν στο ράφι της χώρας μας.
Αντώνης Βεκρής
Ο κόσμος της υπαίθρου δεν έχει και, δεν έχουν όλοι επιχειρηματικό μυαλό. Πρέπει να υπάρχουν κάποιο επιχειρηματίες να τραβήξουν μπροστά. Γιατί στο παρελθόν γίνανε συνεταιρισμοί και είδαμε που καταλήξανε. Δηλαδή η ελπίδα της Ελλάδος πρέπει να στηριχτεί στους νέους ανθρώπους που φύγαν από τα χωριά και σπούδασαν γεωπόνοι, σπουδάσανε μελισσοκόμοι, σπουδάσανε ένα σωρό, αυτοί να γυρίσουν στο, εγώ αν ήμουν πιο νέος, θα έφτιαχνα στο νησί μου και μελισσοκομεία και τους φωνάζω φυτεύτε αμπέλια, φυτεύτε ντομάτες, φυτεύτε πράγματα, το καλοκαίρι που έρχεται ο κόσμος στο νησί να τρώει ντόπια πράγματα, γιατί είναι μεγάλη δουλειά να ξέρει ο άλλος ότι τρώει ντόπια προϊόντα που δεν έχουν ούτε χημικά ούτε λιπάσματα ούτε τίποτα.
Στέλλα Μπεζεργιάννη
Αυτό θα έλεγα εγώ ότι είναι το πιο σημαντικό, να μην περιμένουμε πάντα την βοήθεια να έρθει από αλλού. Πρέπει να στηριζόμαστε στα πόδια μας. Κι έχουμε αρκετά και δυνατά πόδια, κι έχουμε μεγάλες ικανότητες, κι έχουμε πολύ ικανούς ανθρώπους, έχουμε ακόμα φιλότιμο. Όλα αυτά μπορούμε να τα συνθέσουμε και πραγματικά να ανεβούμε σε ένα άλλο επίπεδο από αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή. Σε ένα επίπεδο που μας αξίζει.
11.Να ονειρευόμαστε
Στέλλα Μπεζεργιάννη
Την άνοιξη του 2012 θα έχουμε ένα απορριμματοφόρο της πόλης μας που θα κινείται με αυτό το νέο καύσιμο. Ωστόσο εμείς, επειδή δεν θέλουμε να μείνει αυτή η ιδέα σε ένα συρτάρι, δεν θα ησυχάσουμε αν δεν το δούμε αυτό να γίνεται πράξη, δηλαδή να χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα για την παραγωγή ντίζελ. Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε ένα μεγάλο έργο σε συνεργασία με τα ελληνικά πετρέλαια, με το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, για να δούμε πώς μπορεί να ενσωματωθεί το τηγανέλαιο μέσα στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, ώστε στο τέλος να μπορούμε να πούμε ότι το τηγανέλαιο χρησιμοποιείται όντως για να δώσει αυτό το καύσιμο σε μία μεγαλύτερη κλίμακα.
Ζαφείρης Τρικαλινός
Η λιμνοθάλασσα μπορεί να βγάλει τόσο ψάρι που να θρέψει όλη την Ελλάδα και να κάνουμε εξαγωγές και είναι πολύ εύκολο αυτό να γίνει. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν υπάρχει κάποια οργάνωση, να οργανωθούν οι ψαράδες, να φυλαχθούν από τους κλέφτες. Αυτό θα δώσει και πλούτο στην περιοχή αλλά και γενικά ρε παιδί μου μπορούμε να εξάγουμε.
Αργύρης Λασκαράκης
Μια δεύτερη εφαρμογή την οποία μπορούμε να δείξουμε είναι μια αυτόνομη φορητή τσάντα ηλεκτρονικού υπολογιστή η οποία χρησιμοποιεί εύκαμπτο φωτοβολταικό για τη φόρτιση μιας μπαταρίας, η οποία μπαταρία μπορεί να φορτίσει είτε ένα κινητό είτε μια ηλεκτρονική ατζέντα είτε έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Στέργιος Λογοθετίδης
Γινόμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι, γινόμαστε επικοινωνιακά ανεξάρτητοι και αρχίζουν και βγαίνουν τεράστιες εφαρμογές που διευκολύνουν την καθημερινότητα μας, και μία από τις πρώτες εφαρμογές ήταν και τα φωτοβολταικά. Φανταστείτε δε ότι έχουμε στην Αφρική 300.000.000 ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου ρεύμα, και πάνω από 700.000.000 αντίστοιχου πληθυσμού στην Ινδία, που θα μπορούσε άμεσα να χρησιμοποιήσει τέτοιες επιφάνειες, οπουδήποτε βρίσκεται, σε όποια απόσταση, τόσο για παραγωγή ενέργειας για φωτοβολταικά, όσο για την επικοινωνία, ακόμη και για φωτισμό.
Γιάννης Τσούτσος
Φτάσαμε να καλλιεργούμε μέχρι και 35 με 40 στρέμματα, αλλά υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. Μπορείς και στην περιφέρεια, μπορείς εφόσον το θες να δημιουργήσεις από μόνος σου κάποια πράγματα, αρκεί να πιστέψεις στον εαυτό σου και να έχεις τους κατάλληλους μηχανισμούς για να δουλέψεις. Με επιμονή, υπομονή και καλή προσπάθεια νομίζω ότι θα τα πάμε καλά.
Αντώνης Βεκρής
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δημιουργώ 4 νέα καινοτόμα προϊόντα – δεν τα λέω ακόμα θα τα βγάλω πρώτα – και θα συνεχίσω να δημιουργώ!
ΤΕΛΟΣ
http://www.rwf.gr/181115/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%82/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%89%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC/

tvxs.gr / Η Ελλάδα μπορεί (Β): Μυαλά υπάρχουν από tvxorissinora
Εικόνες μια «άλλης» Ελλάδας, μιας Ελλάδας που σε πείσμα των οικονομικών μέτρων και της εθνικής κατάθλιψης συνεχίζει να «μπορεί», παρουσίαζει το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα»! Ο φακός της εκπομπής βρέθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να αναδείξει τους ανθρώπους  που με τη φαντασία, τις γνώσεις, την υπομονή και την επιμονή τους, ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μας κάνουν να ελπίζουμε πως όλα θα πανε καλά! Γιατί λεφτά μπορει να μην υπάρχουν… αλλά μυαλά υπάρχουν!
Το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «11+1 τρόποι για να ξεφύγουμε από την κρίση», παρουσιάζει νέες ιστορίες επιτυχίας. Επιχειρηματίες, συνεταιρισμοί, επιστήμονες, σχολεία, εκπαιδευτικοί οργανισμοί που διακρίνονται, αλλά και ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου, που είναι … Έλληνας!
Στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», με τον Στέλιο Κούλογλου.
Η Ελλάδα σπαέι τα παγκόσμια σύνορα. Ο Μιχάλης Ζουλουμίδης παράγει την καλύτερη σπιρουλίνα του κόσμου στη Νιγρίτα Σερρών και την στέλνει για καλλιέργεια στο διάστημα!
Είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στο κόσμο και η καλύτερη ποιότητα του παράγεται στην Ελλάδα. Για τον κρόκο Κοζάνης, το κόκκινο χρυσάφι της ελληνικής γης δεν υπάρχει κρίση, αλλά… επιστροφή στη φύση.
Από τις βρύσες των κατοίκων του Νέου Βουπρασίου έτρεχε για χρόνια μολυσμένο νερό. Ο Δημητρης Βαγενάς, καθηγητής στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θέλοντας να προσφέρει στους συγχωριανούς του πόσιμο νερό, αναπτύσσει ένα φίλτρο που φέρνει ριζική αλλαγή στην ποιότητα ζωής τους.
Όταν πριν από χρόνια ένα μέλος της οικογένειας του δρ Χημείας στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, Γιάννη Ματσούκα, προσβλήθηκε από σκλήρυνση κατά πλάκας, εκείνος έβαλε στόχο να αναπτύξει ένα φάρμακο θεραπευτικό για την ασθένεια. Σήμερα είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο εμβόλιο που θα αντιμετωπίσει τη σοβαρή αυτή πάθηση.
Θέλανε να δημιουργήσουν, κάτι το οποίο ακούγεται τρελό… ένα αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Και το έκαναν! Ο λόγος για μια ομάδα νεαρών ερευνητών και φοιτητών του Πολυτεχνείου Χανίων, οι οποίοι όχι μόνο κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα πρότυπο ηλεκτρικό όχημα, αλλά και να τερματίσουν πρώτοι σε διεθνείς οικολογικούς μαραθώνιους με αυτό.
Η επιστημονική ομάδα του Πέτρου Δάρα, στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του ΕΚΕΤΑ, εχει εξειδικευτεί στις τριαδιάστατες εικόνες. Προσφέρουν εικόνες από σημεια του σώματος που, μέχρι τώρα, ήταν πολυ δυσκολο να καταγραφούν με ακριβεια, αλλά κι ένα google… με συναίσθημα!
Η ερευνητική ομάδα PHOSNET επεξεργάζεται μια ιδέα, που μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρονικη επανάσταση! Αναπτύσσουν μια οπτική RΑΜ που θα κάνει τους υπολογιστές μας να τρέχουν… με 1000!
Ένα σχολείο γίνεται γνωστό σε όλη την Ελλάδα… Από το ξεχασμένο από τον τουρισμό χωριό Φουρφουράς στον Ψηλορείτη εκπέμπει η πρώτη σχολικη ιντερνετική τηλεόραση της Ελλάδας! Ο  Άγγελος Πατσιάς, κάνει τη διδασκαλία παιχνίδι και θυμίζει ότι το να είσαι δάσκαλος δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα!
Μια βιβλιοθήκη βραβευμένη από τον Μπιλ Γκέιτς. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας παντρεύει την κλασική παιδεία με τις νέες τεχνολογίες και γίνεται το hot-spot της πόλης!
Και ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου, ο οποίος είναι… Έλληνας! Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτης Καρκατσούλης, δουλεύει για το κράτος με πάθος και αγαπάει αλλήλους αλλά και …δημοσίους υπαλλήλους!
Με τον καταιγισμό κακών ειδήσεων που μας έφερε το 2011, η ανάγκη για καλά νέα είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα πιστεύει ότι καλά νέα υπάρχουν και καλεί επιστημονικές ομάδες, φορείς, επιχειρήσεις αλλά και μικρούς ήρωες της καθημερινότητας με καινοτόμες ιδέες και δράσεις να επικοινωνήσουν με την εκπομπή στο info@rwf.gr.
Τα γυρίσματα του Φουρφουράς TV γίνονται με μια παλιά φωτογραφική μηχανή. Αν κάποιος έχει μια παλιά βιντεοκάμερα που δεν την χρειάζεται και θέλει να τη χαρίσει στα Μικρά Αμαριωτάκια, ας επικοινωνήσει μαζί μας στο info@rwf.gr.
Αν και οι καλές ιδέες είναι πολλές στην Ελλάδα, η ελληνικη δημόσια διοικηση φαίνεται να βάζει συνεχώς εμπόδια. Ζητησαμε από τον κύριο Παναγιώτη Καρκατσουλη, τον καλύτερο δημόσιο λειτουργό του κόσμου να σχολιάσει τα παράπονα πολλών ανθρώπων που αγωνίζονται για να αναπτυξουν τις ιδεες ή τις επιχειρησεις τους. Δείτε τι απάντησε πατώντας εδώ.


Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ
Β’ΜΕΡΟΣ
ΜΥΑΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
1.Τροφή για αστροναύτες
Μιχάλης Ζουλουμίδης
Καλωσορίσατε. Βρισκόμαστε στα Θερμά της Νιγρίτας είμαι ο Μιχάλης Ζουλουμίδης  και είμαι ο πρώτος παραγωγός σπιρουλίνας στην Ευρώπη.
Η σπιρουλίνα είναι το φύκι των γλυκών νερών αλλά έχει μεγάλη θρεπτική αξία και σπάνιες θεραπευτικές ιδιότητες. Περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και όλες σχεδόν τις βιταμίνες.
Μιχάλης Ζουλουμίδης
Έχει σίδηρο, 58 φορές περισσότερο από το σπανάκι, έχει 25 φορές περισσότερο καροτίνη από τα καρότα. Είναι απίστευτο ότι έχει περισσότερο καροτίνη από τα καρότα. Όλα αυτά τα στοιχεία συνυπάρχουν αρμονικά έτσι ώστε να μπορούν να απορροφούνται έως και 98% από τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει άλλη τροφή στον κόσμο που να έχει τόσο υψηλή πεπτικότητα.
Βοηθά τον μεταβολισμό, προσφέρει πνευματική διαύγεια και ενδείκνυται για τους αθλητές. Παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και έχει αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητεςΟι εξαιρετικές ιδιότητες της σπιρουλίνας την καθιστούν ιδανική τροφή για τους αστροναύτες.
Μιχάλης Ζουλουμίδης
Εντοπίσαμε την ομάδα των Βούλγαρων επιστημόνων οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την παραγωγή της σπιρουλίνας για την ρώσικη αεροδιαστημική, καταφέραμε αυτή την συνεργασία και αφού ήμασταν σίγουροι ότι θα  καταφέρναμε να βγάλουμε την σπιρουλίνα, ξεκινήσαμε το 1997 την κατασκευή της μονάδας  που είδαμε εδώ πέρα.
Μια από τις Βουλγάρες επιστήμονες που συνεργάζονται με την μονάδα είναι η Σέλντα Φορνάτζεβα.
Σέλντα Φορνάτζεβα
Spirulina is used from ancient times. Mexicans, Indians and Africans started to use natural spirulina before more than 700 years and in Africa spirulina is the only protein source for nutrition of the people.
Υπήρχε ομως ένα πρόβλημα. Μεχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90, όλοι θεωρούσαν ότι η σπιρουλίνα δεν μπορεί να καλλιεργηθεί στην Ευρώπη.
Μιχάλης Ζουλουμίδης
Φανταστείτε ότι η κοντινότερη παραγωγή είναι στην Ινδία, στην  Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. H περιοχή είναι μια πολύ μεγάλη  γεωθερμική περιοχή αλλά με μία μοναδική ιδιότητα σε όλη την Ελλάδα. Είναι αρτεσιανό το νερό κι όπως βλέπουμε βγαίνει με εκρήξεις στην επιφάνεια με την βοήθεια των αερίων.
Την τρελή ιδέα για την παραγωγή ευρωπαϊκής σπιρουλίνας στην Ελλάδα είχε ο Μιχάλης Φυτικας,  ένας εμπνευσμένος καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Φυτίκας έχει διεξάγει εκτεταμένες έρευνες και για τις μεγάλες, αναξιοποίητες δυνατότητες της γεωθερμίας στην Ελλάδα.  Οι πρωτοποριακές απόψεις του έχουν παρουσιαστεί παλιότερα στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα.
Μιχάλης Φυτίκας
Η ενέργεια η οποία έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, αυτού του είδους η ενέργεια δηλαδή, μέχρι 100 βαθμούς, με έτοιμες γεωτρήσεις κτλ, ισοδυναμεί με αρκετές χιλιάδες Megawatts και έχουμε αυτή τη στιγμή εγκατεστημένα μόνο 75.Επομένως στον κόσμο υπάρχουν σημαντικές εφαρμογές, στην Ελλάδα κυρίως οι εφαρμογές αφορούν τον γεωργικό τομέα και κυρίως θέρμανση θερμοκηπίων, πρωίμιση σπαραγγιών, υδατοκαλλιέργειες,   υπάρχει υδατοκαλλιέργεια της σπιρουλίνας. Δηλαδή με το νερό το ζεστό παράγουμε φύκια.
Ο κύριος Φυτίκας και οι συνεργάτες του στο το Ινστιτούτο Γεωμεταλλευτικών  Ερευνών είχαν κάνει εκτεταμένες έρευνες στη περιοχή.
Μιχάλης Ζουλουμίδης
Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μάλλον η περιοχή είναι κατάλληλη για την παραγωγή της σπιρουλίνας κάτι που όλη η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι είναι αδύνατο να συμβεί στην Ευρώπη. Και λίγο η άγνοια κινδύνου και λίγο το τρελό θάρρος και το νεαρό της ηλικίας μας  τότε πριν από 15 χρόνια όταν ξεκινήσαμε , μας ώθησε να δοκιμάσουμε αυτή την παραγωγή . Τα πρώτα χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολο να διοχετευθεί η σπιρουλίνα στην αγορά. Είδαμε ότι προσπαθώντας να διακινήσουμε την σπιρουλίνα ως raw material, ως πρώτη ύλη, ήταν πάρα πολύ δύσκολο οπότε το 2001 καταλήξαμε να βγάλουμε τις δικές μας συσκευασίες.
Μιχάλης Φυτίκας
Είναι επαναστάσεις που γίνονται από μικρούς ιδιώτες, από ανθρώπους με μεράκι και με θάρρος, και που θα έπρεπε να αποτελέσουν ένα παράδειγμα για ανάπτυξη και διαρθρωτικές, διάρθρωση, αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, όπως πολλές φορές λέμε στα προγράμματά μας ή στους λόγους μας, αλλά στην πράξη δεν ξέρω πόσο αυτά τα βλέπουμε και τα αγκαλιάζουμε.
Μιχάλης Ζουλουμίδης
Εδώ βρισκόμαστε στο χώρο ξήρανσης της  σπιρουλίνας, όπως βλέπετε η διαδικασία της ξήρανσης πραγματοποιείται φυσικά, με την ενέργεια του ήλιου που εγκλωβίζεται μέσα στο θερμοκήπιο. Η ξήρανση της σπιρουλίνας επιτυγχάνεται πάντοτε σε θερμοκρασίες χαμηλότερες  των 65 βαθμών Κελσίου  που αυτό σημαίνει ότι όλα τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες, οι πρωτεΐνες, τα αμινοξέα δεν καίγονται.
Χάρη στο φυσικό τρόπο επεξεργασίας, η σπιρουλίνα που παράγεται τώρα στην Ελλάδα θεωρείται παγκόσμιας ποιότητας.
Μιχάλης Ζουλουμίδης
Η σπιρουλίνα μας πραγματικά έχει ανακηρυχθεί όχι μία φορά αλλά πολλές φορές ως η καλύτερη ποιότητα σε όλο τον κόσμο. Τοπικά στην Ελλάδα έχουμε βραβευτεί ως η πιο καινοτόμος  επένδυση στην Ελλάδα αν θυμάμαι καλά το 2003 και πιο πρόσφατα το 2007 ως η επιχείρηση με την πιο αλματώδη αύξηση.
Και  τώρα ετοιμάζεται να καλλιεργηθεί στο διάστημα .Η ευρωπαϊκή επιτροπή διαστήματος θα μελετά πως θα καταφέρει πάνω στο διαστημικό σταθμό στον οποίο χτίζεται να παράγει 8 προϊόντα. Ένα εκ των προϊόντων αυτών είναι η σπιρουλίνα.
Μιχάλης Ζουλουμίδης
Αυτές οι έρευνες γίνανε στην ευρωπαϊκή επιτροπή ΕΣΑ, την ευρωπαϊκή επιτροπή διαστήματος στις εγκαταστάσεις της στην Ισπανία όπου με την δικιά μας την σπιρουλίνα θα παραχθεί η σπιρουλίνα. Πραγματικά η ελληνική σπιρουλίνα έχει συμβάλλει και έχει φτάσει και στο διάστημα.
2. Να κάνουμε την αδυναμία δύναμη
Αυτοί εδώ είναι νέοι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από μια ασθένεια που μέχρι σήμερα θεωρείται ανίατη. Τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Γιάννης Ματσούκας
Είναι μία ασθένεια η οποία προσβάλει ιδιαίτερα νέα άτομα και αυτό είναι το τραγικό, στην ηλικία των 30 ετών και είναι μία ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι μία αυτόανοση ασθένεια, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα βγαίνει εκτός ελέγχου και αντί να αρχίσει να αμύνεται εναντίων ιών, μικροβίων που έρχονται απ’ έξω αρχίζει και προσβάλει τις ίδιες του της πρωτεΐνες. Προσβάλει μία πρωτεΐνη που είναι στον εγκέφαλο που λέγεται μυελίνη.
Ο δρ Ιωάννης Ματσούκας, καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών προσπαθεί εδω και χρόνια να ελέγξει τους μηχανισμούς της μυελίνης που προσβάλλει η ασθένεια.
Γιάννης Ματσούκας
Γνωρίζοντας το μηχανισμό της ασθένειας και ξέροντας ποια είναι τα σημεία αυτής της πρωτεΐνης που εμπλέκονται στην ασθένεια προσπαθούμε να κάνουμε ανταγωνιστές. Τους λέμε μιμητές ώστε να ελέγξουμε την ασθένεια.
Οι πειραματικές ,προκλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα δείχνουν ότι οι έρευνες είναι σε πολύ καλό δρόμο.
Γιάννης Ματσούκας
Προς το παρόν τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Αισιοδοξούμε όταν θα γίνουν και οι κλινικές δοκιμές θα έχουμε τα ίδια θεαματικά α αποτελέσματα όπως τα προκλινικά. Αυτό μας δίνει κουράγιο μας δίνει αισιοδοξία ότι αυτές οι συνθέσεις που έχουμε κάνει θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής. Δηλαδή της έγκρισης στο τέλος μετά από κλινικές δοκιμές και σαν προϊόν – σα φάρμακο.
Φιλοδοξούν να φτιάξουν ένα φάρμακο.
Γιάννης Ματσούκας
Μιλάμε για ένα θεραπευτικό εμβόλιο σε άτομα τα οποία έχουν εμφανίσει αυτή την ασθένεια τότε  μπορούμε να την ελέγξουμε. Μπορούμε να τη σταματήσουμε και να ελέγξουμε το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή είναι η ιδέα και αυτός είναι ο στόχος.
Γιάννης Ματσούκας
Το προϊόν που αναπτύξαμε είναι η Ελμυελίνη από Ελλάδα και Μυελίνη. Η Μυελίνη είναι η πρωτεΐνη του εγκεφάλου. Το ονομάσαμε έτσι σημειολογικά-συμβολικά για να δείξουμε ότι εδώ στην Ελλάδα γίνεται μία πολύ σπουδαία έρευνα και ότι αυτό είναι ένα προϊόν MADE IN GREECE. Ένα προϊόν το οποίο μπορεί να φέρει στο μέλλον πλούτο και ανάπτυξη.  Γιατί λοιπόν κάποια στιγμή και η Ελλάδα να μην κάνει τα δικά της προϊόντα;
Ο Ιωάννης Ματσουκας ξεκίνησε τις έρευνες του το 1993, όταν η αδελφή του προβλήθηκε από  σκλήρυνση κατά πλάκας.  Μετέτρεψε ένα πλήγμα, μια προσωπική τραγωδία, σε δύναμη.
Γιάννης Ματσούκας
Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολο αλλά έχουμε διανύσει ένα πολύ μεγάλο δρόμο τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Είτε αυτά είναι φαρμακευτικά, είτε στο χώρο της ενέργειας, είτε είναι στο χώρο της πληροφορικής πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει τις ικανότητες, τα μυαλά, τις δυνατότητες να παράγει προϊόντα τα οποία πραγματικά θα βγάλουν αυτή τη χώρα από το αδιέξοδο που βρίσκεται
3.Ξεχάστε την Ελλαδίτσα
Χρόνης Σπανουδάκης
Ήτανε κάποια στιγμή στους συναδέλφους σαν ανάγκη από εμάς αλλά και από φοιτητές. Ότι για να μπορούμε να κατασκευάσουμε κάποια πράγματα και να “ανταγωνιστούμε” (μέσα σε εισαγωγικά) με ομάδες του εξωτερικού. Θέλαμε να δημιουργήσουμε, κάτι το οποίο συνήθως  ακούγετε τρελό, αυτό που λέμε ένα όχημα, ένα αυτοκίνητο στην Ελλάδα.
Η περιπέτεια δυο εργαστηριών του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεκίνησε το 2008 . Συμμετείχαν σε έναν οικολογικό μαραθώνιο. Ο νικητής θα ήταν αυτός που θα κατασκεύαζε αυτοκίνητα με ελάχιστη κατανάλωση
Χρόνης Σπανουδάκης
Είδαμε ότι συμμετέχουν ιδρύματα από όλο το κόσμο. Άρα είναι και κάτι στο οποίο μπορούμε να πάμε να ανταγωνιστούμε και να συναγωνιστούμε. Με αυτή τη λογική χρησιμοποιήσαμε αυτούς τους περιορισμούς και φτιάξαμε  το πρώτο αυτοκίνητο, δηλαδή με βάση τους κανόνες του διαγωνισμού, ένα μονοθέσιο πρωτότυπο όχημα. Είχε ένα μικρό βενζινοκίνητο κινητήρα. Με αυτό κάναμε και την πρώτη μας συμμετοχή στη Γαλλία το 2008. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να τερματίσουμε. Κάναμε τους δεκατρείσιμιση απο τους δεκατέσσερις κύκλους και είχαμε απογοητευτεί πάρα πολύ που στην πρώτη προσπάθεια δεν φτάσαμε μέχρι τέλους. Παρόλα  αυτά το σημαντικό ήταν ότι πήραμε τρομερή εμπειρία, είδαμε τι γίνετε, τι κάνουν οι άλλοι. Πως λειτουργούν τα υπόλοιπα πανεπιστήμια και τι έχουνε κάνει μέχρι τώρα. Οι οποίοι μάλιστα συμμετέχουν για 25 χρόνια συνήθως σε αυτό το διαγωνισμό. Δηλαδή τα πανεπιστήμια του εξωτερικού Ολλανδοί, Γάλλοι, Γερμανοί.
Χρόνης Σπανουδάκης
Αποφασίσαμε και εμείς να βάλουμε τους στόχους για το επόμενο όχημα το οποίο θέλαμε πλέον να είναι κάτι ανταγωνιστικό. Στο επόμενο όχημα λοιπόν ρίξαμε το βάρος στο να βρούμε λεφτά. Για να μπορέσουμε να καλύψουμε τους στόχους μας. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία, το να μπορέσουμε να μαζέψουμε αυτά που χρειάζεται για να πετύχουμε τους στόχους
Στην Ελλάδα είχε ήδη αρχίσει η οικονομική κρίση. Δεν κατάφεραν να μάζεψαν παρά λίγα χρήματα.
Χρόνης Σπανουδάκης
Οπότε με εθελοντική καθαρά δουλειά αρχίσαμε να φτιάχνουμε τα καινούργια οχήματα. Γενικά  είναι αρκετά δύσκολο το να μπορέσεις να κρατήσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα από την στιγμή που δουλεύεις, όλοι όσοι δουλεύουν σε αυτό, δουλεύουν εθελοντικά, δουλεύουν ώρες εκτός εργασίας τους, εκτός μαθημάτων τους. Δηλαδή απογεύματα, βράδια, ξενύχτια. Χρειάζεται πολύ μεράκι για να καταφέρεις να το φτάσεις αυτό μέχρι τέλους. Και είναι αλήθεια ότι πάρα πολλές φορές κουραζόμασταν σε οριακό σημείο. Όλοι όσοι μπήκανε σε αυτό έχουνε δώσει πραγματικά την ψυχή τους όλα αυτά τα χρόνια και το εννοώ αυτό που λέω.
Κατασκεύασαν ένα αυτοκίνητο με  καύση με υδρογόνο. Δεν έχει καμία επίπτωση για το περιβάλλον έχει μηδενικούς ρύπους.
Γιάννης Τσινάρης
Ασχολούμαι με το κατασκευαστικό κομμάτι του οχήματος.  Στο όχημα έχουν χρησιμοποιηθεί πρωτοποριακά υλικά όπως τα ανθρακονύματα, κράματα αλουμινίου. Έχουμε βάλει διαδικασίες εύκολου ανοίγματος της καλύπτρας, ρυθμιζόμενη κολόνα του τιμονιού,  έχουμε μελετήσει τις ζώνες παραμόρφωσης και διάφορες διαδικασίες πρωτοποριακές για ένα όχημα που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην πόλη.Το όχημα είναι εξολοκλήρου χειροποίητο έχει κατασκευαστεί στο εργαστήριο εργαλειομηχανών  και στο εργαστήριο ρομποτικής του πολυτεχνείου Κρήτης. Όλη η δουλειά έχει γίνει από τους φοιτητές και από εμάς στο εργαστήριο.
Γιάννης Στρατηγός
Είμαι φοιτητής του πολυτεχνείου Κρήτης στο πέμπτο έτος, ασχολούμαι ενεργά τρία χρόνια στην ομάδα είμαι στο κομμάτι που κατασκευάζει το όχημα. Συγκεκριμένα είμαι στο κομμάτι που προσπαθεί να βελτιώσει την κύλιση του αυτοκινήτου έτσι ώστε να έχουμε μια καλλίτερη επίδοση κάθε φορά.
Δημήτρης Ευσταθίου
Ασχολούμαι με αυτό το όχημα από  προπτυχιακός. Είναι η πέμπτη μου χρονιά σε αυτή την ομάδα και ασχολούμαι  με τον τομέα των  ηλεκτρονικών και των συστημάτων ελέγχου. Παράλληλα λόγο των  σωματικών μου χαρακτηριστικών τα  δυο τελευταία  χρόνια οδήγησα και το όχημα στο διαγωνισμό.
Το αυτοκίνητο βελτιώθηκε και πήρε μέρος στο 2010 και το 2011.
Δημήτρης Ευσταθίου
Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία γιατί οδηγούσα αυτό που είχαμε φτιάξει όλα τα παιδιά μαζί. Ο διαγωνισμός διάρκεσε 50 λεπτά. Εμένα μου φάνηκαν δύο τα λεπτά από μέσα λόγο του άγχους και της αγωνίας που είχα και όταν φυσικά στο τέλος πανηγυρίζαμε τον τερματισμό για την καλή μας θέση εκεί ήταν η καλλίτερη στιγμή που υπήρξε στον διαγωνισμό.
Κατάφερε να κερδίσει και το 2010 και το 2011 την πρώτη θέση στην κατηγορία της ασφάλειας οχήματος. Από την Πάτρα και την Κρήτη μέχρι την Θεσσαλονίκη, επιστημονικές ομάδες κάνουν σπουδαία δουλειά σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.  Στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκης εχει εξιδανικευτεί στις τρισδιάστατες εικόνες. Κατάφεραν έτσι να προσφέρουν εικόνες από σημεία του σώματος που ήταν πολύ δύσκολο να δοθούν στους γιατρούς με ακρίβεια.
Πέτρος Δάρας
Ιππόκαμπος και αμυγδαλή βρίσκονται βαθιά στον εγκέφαλο, ονομάζονται deep brain structures και έχει παρατηρηθεί από τους γιατρούς, τους ερευνητές ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην επιληψία, σχιζοφρένεια, Alzheimer, αλλάζει σχήμα, αλλάζει ο όγκος. Αλλά το πρόβλημα είναι μέσα σ’ αυτό το χάος του εγκεφάλου, που είναι ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή; Πως μπορούμε να τους εξάγουμε αυτόματα; Από τον υπολογιστή, δείτε ένα παράδειγμα δείχνω ένα πραγματικό αποτέλεσμα από, με επεξεργασία μας. Αυτό που έπρεπε να βγάλουμε και αυτό είναι το αποτέλεσμα που βγάζουμε, το οποίο είναι πολύ καλύτερο από ό,τι υπάρχει τώρα στον κόσμο.
Μια πρωτότυπη μηχανή αναζήτησης που διευκολύνει το χρήστη να βρει στο Ιντερνέτ αυτό που πραγματικά ζητάει. Μέχρι τώρα, στις μηχανές αναζήτησης (π.χ. google, yahoo κ.λπ.) οι χρήστες εισάγον λέξεις – «κλειδιά». Αν όμως ως λέξη κλειδί βάλεις την λέξη Παρίσι, Paris, θα σου βγάλει αποτελέσματα από τον πύργο του Αιφελ μέχρι την Πάρις Χίλτον, την ιδιοκτήτρια της γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων. Οι ερευνητές της Θεσσαλονίκης σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν την κάμερα του υπολογιστή, καταγράφοντας τα συναισθήματα αυτών που ψάχνουν,
Πέτρος Δάρας
Στηρίζεται στην αναγνώριση των συναισθημάτων του ανθρώπου με βάση που κοιτάει και πως αισθάνεται γι’ αυτό που κοιτάει. Με βάση πως ο άνθρωπος κινεί τους μυείς του προσώπου του καταγράφουμε το συναίσθημά του. Αυτό το χωρίζουμε σε 8 βασικά συναισθήματα, ένα είναι ευτυχής, δυστυχής με αυτό που βλέπει, αν δεν νιώθει τίποτα κτλ. Και εδώ βλέπουμε ένα παράδειγμα πως κινώντας τα μάτια προς ένα συγκεκριμένο στόχο, τι αποτέλεσμα έχει. Θα σας δείξω ένα πραγματικό παράδειγμα, όταν βάζουμε τη λέξη  “Paris” στο Google και ψάχνουμε εικόνες, μας βγάζει τέτοια αποτελέσματα. Θα μας βγάλει τον πύργο του Άιφελ, την Αψίδα του Θριάμβου, την πυραμίδα και την Πάρις Χίλτον. Και το θέμα τώρα είναι, τι θέλουμε εμείς, τι θέλει ο χρήστης. Οπότε ο χρήστης κοιτάζει τις διάφορες φωτογραφίες, όσες από αυτές θέλει και δηλώνει το συναίσθημά του. Βλέπετε από την κίνηση των ματιών, από την κίνηση του στόματος. Να η Πάρις Χίλτον έδειξε ότι δεν του αρέσει αυτού του ανθρώπου ως αποτέλεσμα. Στην πυραμίδα δεν έχουμε καμία διαφορά σ’ αυτό που νιώθει. Στον πύργο του Άιφελ όμως θα δείξει ότι είναι ευχαριστημένος, άρα θέλει το σύστημα να του φέρει εικόνες που έχουν τον πύργο του Άιφελ και αυτό γίνεται αυτόματα.
Η ομάδα έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του Eurographics Workshop on 3D Object Retrieval για την αναζήτηση και ταύτιση τρισδιάστατων αντικειμένων σε βάση δεδομένων. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Προδιαγραφών και Τεχνολογίας (NIST).
Πέτρος Δάρας
Έχουμε παράγει τα τελευταία χρόνια πολύ καλής ποιότητας έρευνα, έχουμε πάρει βραβεία διεθνή σε παγκόσμιο επίπεδο και επεκτεινόμαστε εφαρμόζοντας τεχνικές των πολυμέσων σε βιοπληροφορική και επεξεργασία εικόνας.
Χρόνης Σπανουδάκης
Νομίζω ότι σε ερευνητικό επίπεδο δεν υπάρχει η έννοια της Ελλαδίτσας αυτή τη στιγμή. Τα πανεπιστήμια κατ’ αρχήν και τα πολυτεχνεία τα Ελληνικά έχουν κάνει  πολύ σημαντικά πράγματα πάρα πολλά από αυτά είναι γνωστά και στο εξωτερικό όπως επίσης πάρα πολλοί άνθρωποι ερευνητές που φεύγουν στο εξωτερικό είναι αξιόλογοι και κοιτάνε να τους έχουνε και πολύ μεγάλα πανεπιστήμια.
4. Να μην φοβόμαστε το καινούργιο και να καινοτομούμε
Μικρά Αμαριωτάκια
Γεια σας είμαστε τα μικιά Αμαριωτάκια!!! Καλώς ορίσατε στον Φουρφουρά!!!
Ο Φουρφουρας είναι ένα ορεινό χωριό της Κρητης. Φτωχικό, ξεχασμένο από το θεό του τουρισμού. Το δημοτικό σχολείο είναι τετραθέσιο. Μόνο 47 μαθητές και 4 δάσκαλοι. Αλλά από εδώ εκπέμπει η πρώτη σχολική ιντερνετική τηλεόραση της Ελλάδας. Όλα ξεκίνησαν όταν ορισμένοι νέοι εκπαιδευτικοί διορίστηκαν στο χωριό. Οι περισσότεροι από τους παλιούς συναδέλφους τους δεν έβλεπαν τον χρόνο για να φύγουν. Αλλά ο νέος διευθυντής του δημοτικού και οι καινούργιοι δάσκαλοι είχαν άλλες φιλοδοξίες.
Άγγελος Πατσιάς
Το κακό στο Φουρφουρά είναι ότι οι δάσκαλοι έρχονταν κ έφευγαν. Είναι για τους δασκάλους ένα δυσπρόσιτο σχολείο. Ένα σχολείο το οποίο δεν θα καθίσουν παραπάνω από ένα χρόνο, γιατί πρέπει να κατέβουν πιο κοντά είναι μεγάλη απόσταση. Είναι 50 λεπτά από το Ρέθυμνο.Οπότε εμείς  επειδή εδώ βρεθήκαμε μια ομάδα η οποία εξ αρχής είχαμε σκοπό να κάτσουμε, το είδαμε πολύ σαν το σπίτι μας.
Η ομάδα των δασκάλων προσπάθησε να βρει τρόπους για να σπάσει την απομόνωση του μικρού σχολείου -να συνδέσει τους μαθητές του με τα άλλα σχολεία της Κρήτης-και όλης της χώρας. Και συγχρόνως να διδάξει τα παιδιά του Φουρφουρά με ένα δημιουργικό τρόπο.
Άγγελος Πατσιάς
Θα διδάσκουμε αυτό που πρέπει να διδάξουμε, αλλά ότι μπορούμε να το διδάξουμε διαφορετικά, θα το διδάξουμε διαφορετικά. Οπότε ξεκινήσαμε θέλοντας να αλλάξουμε τον τρόπο που γίνεται το μάθημα και βρίσκαμε από εκεί και πέρα τρόπους. Πως θα γίνει να διδάξουμε μια δύσκολη έννοια σε ένα παιδί, με εύκολο τρόπο, να το καταλάβει. Ένας τρόπος ήταν και το καναλάκι αυτό ο Φουρφουράς.tv ας πούμε.
Άγγελος Πατσιάς
Στην αρχή ξεκινήσαμε με κάτι βιβλία της Βούλας Μάστορη που είχε γράψει τα οποία λεγόντουσαν απορίες παιδιών. Γιατί νυχτώνει; Γιατί η θάλασσα είναι μπλε; Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή;
Τα εκπαιδευτικά βίντεο που είχαν γυρίσει τα παιδιά ανέβηκαν στην ιστοσελίδα της TV Φουρφουράς. Δάσκαλοι από άλλα σχολεία χρησιμοποίησαν τα βίντεο για τα μαθήματα τους Το σχολείο έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Η απομόνωση έσπασε –ενώ δυνάμωσε η αυτοπεποίθηση των μικρών μαθητών και όλου του χωριού.
Άγγελος Πατσιάς
Το σημαντικότερο  είναι ότι ξέρουν ότι τους ξέρουν. Είναι πολύ σημαντικό. Δηλαδή ο Φουρφουράς ήταν ένα χωριό, και όχι μόνο ο Φουρφουράς τα χωριά από τα οποία δεχόμαστε εδώ στο Φουρφουρά, είναι χωριά που δεν τα ξέρανε ούτε οι ίδιοι οι Ρεθυμνιώτες. Τώρα όμως όχι απλά τους ξέρουνε επικοινωνούν μαζί τους. Θυμάμαι κάναμε μια αδελφοποίηση με ένα σχολείο στο Ηράκλειο,  ήρθαν εδώ τα παιδιά και δεν ξέρω τι είχανε στο μυαλό τους, τι περιμένανε να δούνε. Πραγματικά ήρθανε με περίεργες διαθέσεις. Τους άρεσε που γνωρίσανε ότι και εδώ στο Φουρφουρά έχουμε ντραμς ας πούμε έχουμε ρομποτάκια, έχουμε να τους δείξουμε κάτι το οποίο δεν περιμένανε να δούνε. Οι μαθητές λοιπόν χάρηκαν πάρα πολύ όταν οι δύο κόσμοι αυτοί ενώθηκαν και όταν είδαν ότι τελικά υπάρχουν πολλά κοινά. Δεν είναι τόσο τραγικές οι διαφορές τους. Όλοι έχουν ένα σπίτι στο χωριό που πάμε
Χιλιάδες επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Φρυρφουρας TV. Όπως και οι μαθητές, έτσι και οι κάτοικοι εξοικειώθηκαν με το ίντερνετ και επικροτούν τις καινοτομίες του σχολείου.
5. Αγαπάτε αλλήλους και δημοσίους υπαλλήλους
Παναγιώτης Καρκατσούλης
Πολλά πράγματα στην εξέλιξη μου τα καθόρισε η μεταπολίτευση, ήμουνα παιδί της μεταπολίτευσης. Βρέθηκα στο πανεπιστήμιο τα πρώτα χρόνια, είμαι 53 χρονών έτσι, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Δεν έγινα τότε δικηγόρος, δεν έγινα εισαγγελέας, δεν έγινα δικαστής, δεν μου άρεσαν όλα αυτά. Και αυτό το οποίο εισέπραττα σαν νέος άνθρωπος είναι ότι  πολλά από τα πράγματα που έβλεπα γύρω μου, ήθελα να αλλάξουν.
Ο Παναγιώτης Καρκατσουλης έκανε τη διδακτορική του διατριβή στη Γερμανία, κι όταν επέστρεψε στην Ελλάδα προσελήφθη στη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Την δεκαετία του 90 συμμετείχε σε προσπάθειες αλλαγής στη Δημόσια Διοίκηση.  Στο τέλος της δεκαετίας του 90, είχε μια ιδέα που ταρακούνησε το ελληνικό γραφειοκρατικό βασίλειο.
Παναγιώτης Καρκατσούλης
Έχω μια ιδέα να δημιουργηθεί μια υπηρεσία μιας στάσης. … που πήγαινες σε ένα σημείο αντί να πηγαίνεις σε καμιά 15αρια υπηρεσίες και έκανες από κει ό,τι ήθελες. Δεν πήγαινες στις υπόλοιπες, που σημαίνει ότι αυτές σου έπαιρναν τα χαρτιά, στα διεκπεραίωναν και έπαιρνες το τελικό χαρτί από μια υπηρεσία μια στάση.
Ήταν η πρόταση για τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, αλλά η μετριότητα αντιδρούσε.
Παναγιώτης Καρκατσούλης
Προσπαθώ να το περάσω εδώ στην πατρίδα, αντιδρούσε η πατρίδα, διότι  όλη η ιστορία της μεταπολίτευσης για μένα την έχω βιώσει κυρίως ως επιβράβευση της μετριότητας. Όμως προσέξτε η τύχη πάλι, εδώ είναι πολύ αγαθή η τύχη, υφυπουργός εσωτερικών ένας από τους δυο τρεις φωτισμένους ανθρώπους, πραγματικά προικισμένους, εξαιρετικός και χαριτωμένος άνθρωπος, ο Σταύρος ο Μπένος. Ακούει την ιδέα και ξεκινάμε την ιδέα μια τρελή ιδέα, αυτή ήταν τα ΚΕΠ, η ιδέα. Δεν υπήρχε καλή αντιμετώπιση στην αρχή, και μεγάλη επιφύλαξη.
Μετά από μια καραμπόλα κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο Σταυρος Μπένος βρέθηκε υπουργός Αιγαίου. Ήταν το κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση, γιατί τότε, ακόμη και για να παντρευτεί ο κάτοικος ενός νησιού, όπως η Σέριφος, έπρεπε να περάσει την δική του Οδύσσεια.
Παναγιώτης Καρκατσούλης
Μαθαίνουν στο νησί ότι κάτι περίεργοι δίνουν πιστοποιητικά και τα συναφή και ένας εξ αυτών ζήτησε πιστοποιητικό για να παντρευτεί. Έπρεπε να φύγει από τη Σέριφο να έρθει στον Πειραιά, να πάρει το καράβι να πάει στη Σύρο που ήταν η έδρα τότε της νομαρχίας, αν έβρισκε τον υπάλληλο αν δεν τον έβρισκε έπρεπε να μείνει εκεί, να πάρει το χαρτί να ξαναγυρίσει πάλι πίσω, οπότε σου λέει ας το δοκιμάσω.
Παναγιώτης Καρκατσούλης
Λέει έχετε πιστοποιητικό αγαμίας; Ναι τότε έπρεπε να αποδείξεις ότι δεν έχεις παντρευτεί για να μπορέσεις να παντρευτείς. Πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας για να μπορέσεις να πεις ότι είσαι άνθρωπος κλπ, με αυτή τη λογική. Κι εμείς βεβαίως το είχαμε αυτό του λέμε ορίστε παρ’ το. Το παίρνει λοιπόν αυτός ο άνθρωπος και χωρίς να το κοιτάξει φεύγει, και μετά από λίγη ώρα εμφανίζεται με τον παπά της ενορίας, ο οποίος παπάς λέει τι γίνεται εδώ; Να δίνουμε αυτά τα πιστοποιητικά εν πάση περιπτώσει, οπότε ο άνθρωπος βγάζει το χαρτί και λέει για πες παππούλη με αυτό εδώ με παντρεύεις;
Παναγιώτης Καρκατσούλης
Το κοιτάει λοιπόν ο παππούλης και λέει σε παντρεύω. Αυτό το σε παντρεύω είναι η απαρχή, η πραγματική ιστορία των ΚΕΠ. Την επόμενη μέρα συρρέει όλο το νησί, ζητάνε ότι μπορείς να φανταστείτε. Και μετά πλέον επεκτείνεται, όταν έγινε υπουργός η Βάσω η Παπανδρέου, επεκτείνεται το μέτρο σε όλη την Ελλάδα και έτσι γίνονται τα ΚΕΠ.
Η ιδέα των ΚΕΠ έγιναν αντικείμενο εξαγωγής
Παναγιώτης Καρκατσούλης
Λοιπόν εξήχθησαν σε όλες τις Βαλκανικές χώρες. Στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στα Σκόπια, στο Κόσσοβο, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στην Τουρκία, στη Συρία, στην Αίγυπτο, αλλά θα περιμένατε ποτέ να σας πω ότι εξήχθησαν και στη Ρωσία.  Έρχεται μια αντιπροσωπεία Ρώσων αξιωματούχων η οποία παραμένει στην Ελλάδα γα καμιά βδομάδα και έχουμε γυρίσει τα μισά ΚΕΠ της Ελλάδας γιατί ήθελαν να δουν ένα σε αγροτική περιοχή, ένα σε αστική περιοχή, τα πάντα κλπ, και μετά αποφασίζουν να το κάνουν.
Συνεργάστηκε με διαφορετικές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο και κέρδισε την πρώτη διάκριση του το 2003 στις ΗΠΑ.
Παναγιώτης Καρκατσούλης
Είχα έντονη επιστημονική δραστηριότητα, δράση μακριά πολύ από την Ελλάδα. Μετά από πολέμους, Κόσσοβο, Σκόπια, δύσκολες καταστάσεις . Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία η Συρία, Ουζμπεκιστάν έγινε μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης του Κοινοβουλίου, μια πολύ μεγάλη εμπειρία που έπρεπε να μάθουν να γράφουν νόμους όπως εμείς. Εδώ βλέπετε μία βράβευση που είχαμε από την Ινδονησία, πριν από αρκετά χρόνια, το 2004.
Η μεγαλύτερη διάκριση ήρθε πρόσφατα, όταν βραβεύτηκε ως ο καλύτερος δημόσιος λειτουργός του κόσμου. διεθνές βραβείο της αμερικανικής εταιρείας διοικητικής επιστήμης.
Παναγιώτης Καρκατσούλης
Ωραία λοιπόν αυτό το βραβείο έρχεται μετά από πρόταση συναδέλφων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο που δίνεται στον κόσμο σε αυτό το θέμα παγκόσμιας διοίκησης και είναι πολύ σπουδαίοι άνθρωποι που το έχουν λάβει μέχρι τώρα. Κοιτάξτε υπάρχει πηγαία αναγνώριση αυτής της δουλειάς, το δεύτερο το οποίο νομίζω δεν είθισται καθόλου να λέγεται από ανθρώπους που δουλεύουν στο κράτος, εγώ αγαπώ αυτό που κάνω. Το αγαπάω, αγαπάω τους δημοσίους υπαλλήλους, μου αρέσουν.
Παναγιώτης Καρκατσούλης
Λοιπόν εγώ πιστεύω ότι ο μέσος Έλληνας δημόσιος υπάλληλος, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που προσπαθεί έντεχνα και σκόπιμα μία κοινωνική ομάδα στην οποία συμμετέχουν, είτε πολιτικώς κρατούντες, είτε οικονομικώς κρατούντες να την μειώσουν και να την εξοβελίσουν. Ωστόσο ο μέσος Έλληνας δημόσιος υπάλληλος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ευγενής, έχει αρχές, πιστεύει ότι πρέπει να δουλέψει γιατί η δουλειά του εξυπηρετεί το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, προσπαθεί για το καλύτερο, θέλει την αποδοχή από τους άλλους, δε θέλει να ντρέπεται για αυτό που είναι με αυτούς τους ανθρώπους έχω δουλέψει πάρα πολλά χρόνια κυρίως ως δάσκαλος μέσα από την επιμόρφωση, από σεμινάρια και πάντοτε έφευγα με μία αίσθηση συγκίνησης. Είχα την αίσθηση ότι  οι άνθρωποι χρειάζονται, χρειάζονται παραδείγματα
Στον Φουρφουρα τα παιδιά ετοιμάζουν μια καινούργια εκπομπή. Επικεφαλής τους είναι ένας καθηγητής- δημόσιος υπάλληλος.
Άγγελος Πατσιάς
Τώρα ο μισθός μετά τον 4ο χρόνο προϋπηρεσίας είναι στα 800-850 και θα πέσει και άλλο.Οι εκπαιδευτικοί πλέον νοιώθουν ότι το έργο τους δεν έχει αντίκρισμα δεν τους εκτιμάει κανείς. Αυτό είναι και το σοβαρότερο, Καλύτερα να μου δίνανε λιγότερα λεφτά αλλά να νοιώθω εγώ ότι ο κόπος μου έχει σημασία – έχει καθρέφτισμα.
Άγγελος Πατσιάς
Στο Φουρφουρά δουλεύω για 2η χρονιά. Νομίζω είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί στην πορεία μου ως δάσκαλος μέχρι τώρα.Έχω δώσει τον εαυτό μου και έχω πάρει τον εαυτό τους. Έχω πάρει το χαμόγελό τους, δεν θέλω τίποτα άλλο. Έχω δώσει ό,τι μπορώ πραγματικά. Μπορώ να το πω πλέον αλλά όχι εγώ μόνο όλα τα παιδιά εδώ πραγματικά έχουμε δώσει κομμάτι του εαυτού μας, σίγουρα.  Είναι φανταστικό και συγκλονιστικό ότι τα παιδιά το αντιλαμβάνονται, σου δίνουν κομμάτι του εαυτού τους πίσω. Τίποτε, αυτό είναι. Είμαστε εντάξει.
6. Μην ακούτε τα κανάλια
Γιάννης Τροχόπουλος
Η βιβλιοθήκη έχει 25.000 μέλη. Ένας πολίτης μπορεί να επισκεφθεί και να γίνει μέλλον δωρεάν της βιβλιοθήκης να απολαμβάνει υπηρεσίες δανεισμού, όχι μόνο έντυπων, βιβλίων, περιοδικών , αλλά και οπτικοακουστικού υλικού, ταινίες, μουσική, CD Rom, ηλεκτρονικό υλικό, μπορεί να συμμετέχει στα εργαστήρια που οργανώνουμε, είτε για παιδιά, είτε για εφήβους. Μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες δωρεάν από τους υπολογιστές που έχουμε στη διάθεση του κοινού, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δικούς του υπολογιστές γιατί έχουμε ασύρματο δίκτυο, μπορεί να παρακολουθήσει τα σεμινάρια για τις νέες τεχνολογίες, που διοργανώνουμε από το 2000 και μετά
Λένα Τσιλογιάννη

Αυτό το διάστημα έρχομαι να μάθω κάποια πράγματα για τους υπολογιστές. Τη χρήση τη γνωρίζω, δεν γνωρίζω κάποιες λεπτομέρειες. Και επειδή γίνεται πρόγραμμα για εκμάθηση υπολογιστών το θεώρησα σωστό να έρθω.
Γιάννης Γαβριηλίδης
Εγώ έχω πολλά χρόνια που έρχομαι στη βιβλιοθήκη, επειδή ασχολούμαι με ιστορικές και λαογραφικές έρευνες. Οπότε για μένα η βιβλιοθήκη είναι το καταφύγιο είναι ένα ολοήμερο σχολείο για όλες τις ηλικίες. Κάθε φορά που έρχομαι βλέπω με χαρά μου να είναι γεμάτη από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών
Γιάννης Τροχόπουλος
Σήμερα βλέπουμε πολύ καθαρά το αποτέλεσμα μιας οργανωμένης προσπάθειας ανθρώπων που δουλέψανε περίπου 25 χρόνια, με επιμονή, μεράκι και φαντασία και δημιουργήσανε ένα μείγμα υπηρεσιών που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Κώστας Φύκατας
Πώς είναι η καρδιά στο ανθρώπινο οργανισμό, έτσι ακριβώς είναι και η βιβλιοθήκη για την Βέροια. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι.
Γιάννης Τροχόπουλος
Και αυτός ο χώρος όσο κι αν δεν το πιστεύει κανείς σχεδόν κάθε μήνα αλλάζει. Τα παιδιά μαθαίνουν να ταξινομούν διάφορα πράγματα και αρχίζουν και γίνονται περίεργα. Αυτή την περιέργεια θέλουμε να τονίσουμε περισσότερο.   Τη δυνατότητα δηλαδή να μπορούνε να ‘ρθουν σε επαφή με τη γνώση, με έναν τρόπο που δεν είναι ο καθορισμένος, ο οποίος γίνεται συνήθως η εκπαίδευση.
Μάριος Τσελιγκάκης
Μ’αρέσει.. Ε έρχομαι με τους φίλους μου να παίξουμε υπολογιστή, να διαβάσουμε βιβλία για ενδιαφέροντα πράγματα. Ε μας αρέσει να ερχόμαστε.
Γιάννης Τροχόπουλος
Η εντύπωση δημιουργείται όταν αρχίζει και κατακλύζεται από τον κόσμο. (Το λέει ανάμεσα σε κόσμο). Όλοι δημιουργούν μια κοινότητα. Αυτή η κοινότητα πρέπει να μάθει να παίρνει σωστές αποφάσεις και για μεγαλύτερα θέματα. Κι έτσι νομίζω ότι θα αλλάξει η ζωή μας και θα αλλάξει και η κοινωνία.
Γιάννης Γαβριηλίδης
Δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λέγονται από τα κανάλια. Οι υπηρεσίες όπου οι υπάλληλοι αδιαφορούν για το κοινό, οι υπηρεσίες που υπολειτουργούν, γενικά οι υπάλληλοι που φαίνεται να κάνουν περισσότερο αγγαρεία παρά λειτούργημα. Εδώ αισθάνεσαι σαν να είσαι σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη Ελλάδα όπου οι νέοι δίνουν τη ζωντάνια της ηλικίας τους, αλλά και οι μεγάλοι ένα καταφύγιο για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τη γκρίνια και τη μιζέρια, που τους φέρνει μέσα στο σπίτι η τηλεόραση.
Γιάννης Τροχόπουλος
Αυτό είναι τα μαγικά κουτιά και σε λίγα χρόνια τα μαγικά κουτιά με το χρηματικό έπαθλο που πήραμε θα διεισδύσουν σε όλο το κτίριο της βιβλιοθήκης, έτσι ώστε να έχουμε ένα μαγικό κουτί ολόκληρη την βιβλιοθήκη. Η βράβευση όπως ήρθε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας το 2010 ήταν πολύ περισσότερο μια απόδειξη ότι στην Ελλάδα στη χώρα που δοκιμάζεται στη χωρά που λοιδορείται υπάρχουν πάρα πολλές υγιείς δυνάμεις υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν μοχθούν δημιουργούν άρα υπάρχει ελπίδα για αυτό τον τόπο.
Άγγελος Πατσιάς
Ο δάσκαλος του χωριού. Νόμιζα ότι δεν υπήρχε αυτό.Αλλά στο Φουρφουρά είσαι πράγματι ένα πρόσωπο το οποίο χαίρει εκτίμησης.Τσιγαριστά, κουνελάκι τηγανιτό με λεμονόφυλλο  τυλιγμένο. Εδώ άνθρωποι να έρχονται να σε φροντίζουν την ώρα που κάνεις μάθημα. Σε ακούνε και σε κοιτάν στα μάτια. Ακούνε πρώτα τι έχεις να τους πεις εσύ και μετά θα σου πουν αυτοί το δικό τους. Είναι το σημαντικότερο που έχω συναντήσει εδώ.
7.Αφήστε τα μίση… επιστροφή στη φύση
Νίκος Πατσιούρας
Ο κρόκος καλλιεργείται στην περιοχή μας εδώ και 300 χρόνια. Παλιοί έμποροι κοζανίτες, είχαν φέρει το σπόρο από τη Βιέννη που είχαν και τις εμπορικές συναλλαγές.
Η περιοχή της Κοζάνης γύρω από το χωριό Κρόκος είναι ευλογημένη
Νίκος Πατσιούρας
Ο κρόκος έχει δοκιμαστεί σε όλη την Ελλάδα, από το ‘85 και μετά, δεν έχει ευδοκιμήσει πουθενά, μόνο στην περιοχή μας. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με τις κλιματολογικές συνθήκες που αυτό ακριβώς θέλει το προϊόν και τα κρύα του και τις ζέστες, τις βροχές και τα χιόνια.
Είναι μοναδικό θα έλεγα σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, γιατί οι καλλιέργειες που γίνονταν στην Ισπανία και στην Ιταλία έχουν εξαλειφτεί και παραμένουμε, το Ιράν φυσικά που είναι και το μονοπώλιο παγκόσμια, και εμείς σαν δεύτερη χώρα παραγωγός.
Ο κρόκος έχει αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιθρομβωτική δράση και πουλιέται ακριβά. Είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στο κόσμο.  Ονομάστηκε χρυσάφι της ελληνικής γης και αποδίδει στον παραγωγό 1000 ευρώ ανα στρέμμα, ετησίως.  Οι εξαγωγές του συνεταιρισμού της Κοζάνης  αυξάνονται και η διεθνής αγορά δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση
Βασίλης Μητσόπουλος
Σταθερά χρόνο με τον χρόνο έχουμε αύξηση παρά την κρίση, και έχουμε και μία αύξηση στις πωλήσεις του εξωτερικού. Μέχρι στιγμής πάμε πολύ καλά, έχουμε πολύ θετικά σημάδια από τη Γαλλία, από τη Γαλλία, από τη Ρωσία, μικρότερες χώρες, μικρότερες παραγγελίες στην Αγγλία, στο Βέλγιο και υπάρχει και προσπάθεια, θέλουμε να ανοίξουμε μια αγορά στην Αμερική.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Η  καλλιέργεια του είναι επίπονη.
Μαρία
Πάρα πολύ δύσκολη δουλειά, γιατί το λουλούδι είναι ένα ευαίσθητο προϊόν που δεν περιμένει, πρέπει να το μαζέψεις. Το πολύ 2 μέρες αν το αφήσεις στο χωράφι μετά χαλάει.
Μαρία
Είμαστε όλη την ημέρα σκυμμένες και μαζεύουμε διαρκώς δηλαδή είναι κάτω στη γη, δηλαδή είναι δύσκολα. Και οι καιρικές συνθήκες τέτοιο καιρό Οκτώβριο, Νοέμβριο, είναι με βροχές με κρύα, είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα.
Μαρία
Μετά πρέπει να πας στο σπίτι, δεν τελειώνει εκεί η δουλειά, λιχνίζουν τα λουλούδια, έχουν ένα μηχάνημα για να λιχνάρει και καθαρίζει τα φύλλα από τους στήμονες, είναι κόκκινοι και κίτρινοι. Μετά το μπουρατίζουνε κιόλας, ξεχωρίζουν, βγάζουν το πιο πολύ κίτρινο και μετά έρχεται εδώ στο σουναμιτισμό, το παραδίδουν εδώ στο συνεταιρισμό και γίνεται και εδώ πέρα άλλη εργασία πάλι.
Παρά τη ζήτηση, η παραγωγή έπεσε τα προηγούμενα χρόνια.
Νίκος Πατσιούρας
Τώρα έχουν μείνει γύρω στα 5, 6 χωριά γύρω από το χωριό, το Κρόκος που ασχολούνται, ήταν γύρω στα 27 χωριά. Πραγματικά είχαν χρόνια αυτοί οι άνθρωποι που πραγματικά έκαναν περιουσίες, ζούσαν με αυτό το προϊόν. Ήταν σχεδόν το 70% τότες ήταν η μοναδική τους καλλιέργεια που στηριζόταν. Σιγά σιγά άρχισε μετά να μην μπαίνουν στην παραγωγή, να προσπαθούν σε. . . να περιμένουν τις πριμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό βέβαια ήταν ένα μεγάλο πλήγμα όταν δεν έχεις μια σταθερή ποσότητα, καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί δεν μπορείς να καλύψεις τις αγορές, αυτό τον κόπο που κάνεις χρόνια να αποκτήσεις έναν πελάτη, όταν σου ζητήσει μεγαλύτερες ποσότητες, γιατί το προϊόν είναι καλό και δεν έχεις να του δώσεις τον χάνεις και απευθύνεσαι σε άλλες αγορές,
Οι νέοι δεν ήθελαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του κρόκου. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα είχαν μειωθεί από 12 χιλιάδες σε τρεισήμισι. Μόλις τώρα τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν.
Βασίλης Μητσόπουλος
Σιγά-σιγά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να φαίνεται μία ραγδαία αύξηση στους νέους κροκοπαραγωγούς. Το θέμα είναι πέραν του να ασχοληθούν με την καλλιέργεια να ασχοληθούν κιόλας και με τη διοίκηση και το μάνατζμεντ  να κάνουν πιο ενεργή την παρουσία τους στο συνεταιρισμό. Όχι μόνο σαν παραγωγοί.
Μαρία
Δεν υπάρχουν δουλειές και αρχίζουν και γυρνάνε και οι νέοι τώρα σε αυτή τη δουλειά. Παρόλο που είναι πάρα πολύ δύσκολη, τι να κάνουν;
8Να είμαστε ρεαλιστές. Να επιδιώξουμε το αδύνατο.
Άγγελος Πατσιάς
Γενικότερα πειραματιζόμαστε σε πολλά. Δηλαδή τώρα βάλαμε την αναρρίχηση. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να φτιάξουμε ένα δίκτυο ορεινών σχολείων. Στα οποία θα φωνάζουμε χωριανούς να μας μαθαίνουν μία τέχνη, να μαζεύουμε χόρτα να μας  δείξουν να αρμέγουμε κτλ. Εμείς αυτά τα βιντεοσκοπούμε και τα δίνουμε στον κόσμο να μάθει. Εμείς μετά με την σειρά μας θα ανταποδώσουμε στο χωριό με εθελοντικές δράσεις. Καθαρισμούς, θα τους παίξουμε κάποια θέατρα. Ώστε το σχολείο να μπει πια στη κοινωνία.
Μιχάλης Ζουλουμίδης
Θα πρότεινα στους νέους ανθρώπους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους . Το λιοντάρι θέλει κοντάρι. Θέλει να πολεμήσουμε σ’αυτή την δύσκολη εποχή  που έχει πέσει η Ελλάδα . Μάλιστα πολλοί βλέπουν δυσκολίες και προβλήματα. Εγώ βλέπω όμως ευκαιρίες , βλέπω μέλλον. Δηλαδή όταν είναι όλα τέλεια είναι δύσκολο κάποιος να ξεκινήσει κάτι νέο . Τώρα που όλα είναι τόσο δύσκολα μήπως είναι πιο εύκολο; Μήπως είναι μια ευκαιρία αυτή;
Χρόνης Σπανουδάκης
Τα οχήματα αυτού του τύπου, γενικά ηλεκτρικά οχήματα, ήδη βρίσκονται σε παραγωγή από τις αυτοκινητοβιομηχανίες γίνετε μια πολύ μεγάλη συζήτηση για να κάνουμε χρήση τέτοιων οχημάτων χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Μπορούμε και αυτοκίνητο να φτιάξουμε και ότι θεωρούμε ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε και να εξάγουμε μπορούμε. Δεν είναι ότι δεν γίνεται αυτό το πράγμα.  Απλά χρειάζεται όρεξη, χρειάζεται. Ειδικά τα ηλεκτρικά οχήματα είναι κάτι στο οποίο έχουνε μπει και πολλές μικρές εταιρίες  από όλο τον κόσμο. Δεν νομίζω ότι είναι ανέφικτο αυτό στην Ελλάδα. Είπαν στην αρχή “ Πως θα φτιάξετε αυτοκίνητο;” “Πως θα γίνει αυτό;” ακουγόταν λίγο τρελό. Όταν έχεις μεράκι θα δουλέψεις πραγματικά σε αυτό και θα πετύχεις ό,τι έχεις στο μυαλό σου.
9. Μην το βάζετε κάτω…η κρίση είναι και ευκαιρία.
Μιχάλης Ζουλουμίδης
Θα πρέπει να ξεχάσουμε τις παλιές συνήθειες . Θα πρέπει να ξεχάσουμε τις επιδοτήσεις των προϊόντων αυτών των αγροτικών, τα βαμβάκια, τα καλαμπόκια και τα σιτάρια. Δυστυχώς αυτά για την Ελλάδα έχουν πεθάνει.
Νίκος Πατσιούρας
Η Κοζάνη παράγει Κρόκο, θα μπορούσαν άλλες περιοχές να παράγουν άλλα προϊόντα τα οποία ευδοκιμούν εκεί. Είναι τόσα προϊόντα που έχουν, τα έχει παρατήσει ο Έλληνας, ο κόσμος να καταλάβει ότι πρέπει να είμαστε μια αγροτική χώρα και πρέπει να μπούμε σε αυτό που πραγματικά μπορούμε να κάνουμε.
Μιχάλης Ζουλουμίδης
Η κρίση αυτή στην Ελλάδα δεν είναι τόσο χρηματοπιστωτική κρίση, είναι κρίση θεσμών . Θα πρέπει να αλλάξει όλο το σύστημα, το πώς αντιμετωπίζει ο κρατικός φορέας την Ελλάδα, τον επιχειρηματία. Μέχρι τώρα υπάρχει ένα κυνήγι από την πλευρά του κράτους προς στον επιχειρηματία και μια απαξίωση και ένας φόβος μάλλον το πώς θα αντιμετωπίσει τον επιχειρηματία του κράτους. … Κάθε μέρα ένα θέμα αν μπορούμε να λύνουμε θα δείτε ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει πάρα πολύ γρήγορα.
Άγγελος Πατσιάς
Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας είναι η ιδανική στιγμή για να αντιληφθούμε ότι εμείς οι δάσκαλοι αυτό που κάνουμε είναι λειτούργημα. Πλέον έχουμε αποκοπεί από τους δεσμούς του χρήματος έχουμε αποφασίσει ότι δεν υπάρχει η ότι θα είναι λίγο τέλος πάντων οπότε ήρθε η ώρα να χειριστούμε την κατάσταση απλά για τα παιδιά. Είναι η φανταστική στιγμή για να ξεκομπλαριστούμε,  να δοκιμάσουμε, πειραματιστούμε και είναι η ιδανική στιγμή να εισάγουμε καινοτομίες στην εκπαίδευση..
Μαρία
Γεια σας είμαι η Μαρία η Μουσικού και έγραψα ένα ποίημα. Και θέλω να σας το πω. Ο τίτλος του ποιήματος είναι «Η ζωή είναι ένα λουλούδι».Η ζωή είναι ένα λουλούδι. Όταν ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος τότε το λουλούδι έχει ζωή, όταν όμως ο άνθρωπος είναι δυστυχισμένος, τότε το λουλούδι μαραίνεται και δεν έχει ζωή. Για αυτό φροντίστε όλοι οι άνθρωποι να μην μαραίνετε το λουλούδι σας. Αυτό ήτανε!
ΤΕΛΟΣ
Σχετικές εκπομπές
  1. Η Ελλάδα μπορεί (Α): 11+1 τρόποι για να ξεφύγουμε από την κρίση
  2. http://www.rwf.gr/182607/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%82/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%B2-%CE%BC%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%AC-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου